divendres, 28 de març del 2014

DEPENDRE DELS ALTRES

Des de fa poc, l’Agència Tributària ha deixat d’emetre etiquetes per a les societats anònimes i limitades. NO es poden demanar ni per Internet ni personant-se a les pròpies dependències de l’ens autònom.  
El motiu és que, des de ja fa anys, totes les societats anònimes i limitades (el NIF de les quals comença per les lletres A o B), estan obligades a presentar-ho tot via telemàtica, es a dir, per Internet.
Les etiquetes es van inventar l’any 1985. El motiu era agilitzar els tràmits a la vegada que t’assegurava que l’obligat tributari havia passat per Hisenda a donar-se de baixa. Però poc a poc van anar caient en desús. Primer es van eliminar de la declaració de la renda i amb la cada vegada més massiva presentació de tot tipus de documents de forma telemàtica, l’obtenció d’etiquetes es van convertir en un tràmit residual.
Hisenda (i després l’Agència Tributària) ha estat pionera a l’hora d’introduir les noves tecnologies per a facilitar que l’usuari destre pugui fer tota mena de tràmits sense moure’s de casa. Si a més tenim en compte que són molts els que van a les assessories, gestories i d’altres professionals per a fer les declaracions, pagaments, etc., s’arriba a la conclusió que només una mínima part acudeixen a les oficines de l’AEAT per a fer personalment els tràmits i, d’aquests, una majoria no necessiten etiquetes.
Alguns organismes van adoptar el mateix sistema que Hisenda i van habilitar un espai per a l’etiqueta identificativa als seus documents. Però com ja els hi anava bé que fossin les que emetia l’ens tributari, no es van preocupar mai d’emetre les seves pròpies etiquetes (crec recordar que el departament d’Economia i Finances de la Generalitat si n’emetia, però cap d’altre)
Ara que passa? Què ens alguns casos, les entitats financeres diuen necessitar etiquetes per a liquidar determinats impostos i taxes i es troben que ni en tenen ni en poden obtenir.
A sobre, ja sigui els interessats o els representants (sovint gestories o assessories) es queixen i ens pregunten què poden fer. Com vulgarment es diu: A qui li piqui, que es rasqui. O sigui si algun organisme dependent de l’Agència Tributària no ha seguit els passos d’aquesta, ara, hauria d’emetre les seves pròpies etiquetes o bé fer-ho de tal manera que no fossin necessàries.
A mi el que m’empipa és que a sobre ens demanin solucions a nosaltres. El què he dit abans: A qui li piqui, que es rasqui...