dijous, 20 de març del 2014

COLLA CASTELLERA XIQÜELOS I XIQÜELES DEL DELTA

Hauríem de desplaçar-nos fins a Barcelona per a trobar l’embrió de la colla. Allí, un grup de 7 ebrencs i ebrenques, 6 d’Amposta i 1 de Deltebre, que havien coincidit a la colla castellera de la Sagrada Família, van pensar que es podria crear una colla a un territori on no hi havia hagut mai tradició castellera. En aquells moments desconeixien que a l’Ametlla de Mar també se’n estava creant una: los Xics Caleros.
Així Xiqüelos i Xiqüeles del Delta es va convertir en la segona colla castellera de les Terres de l’Ebre i, evidentment en la primera del Delta.  
Des de el primer moment es va tenir molt clar que el color de la camisa seria el blau que, 10 anys abans, havia unit el territori en la lluita contra el transvasament de l’Ebre. Es va passar a denominar blau delta.
A finals de 2012 es va decidir fer un taller al casal popular lo Maset de Deltebre i com que es va veure que hi havia interès, es van començar a fer els primers assajos al mateix lloc tot aprofitant les vacances de Nadal. Ràpidament es va veure la necessitat d’incrementar la freqüència dels assajos i d’un setmanal es va passar a dos i ja es va començar a buscar local a Amposta: lo Casal i el pavelló annex que hi ha al d’esports, van ser els primers llocs d’assaig a la capital del Montsià. Després va arribar el pavelló de Fires, però no serà el definitiu.
Poc a poc la colla anava creixent al mateix temps que s’incrementava la presència de pobles de les comarques del Montsià, del Baix Ebre, però també del Baix Maestrat. Així, als inicials de Amposta i Deltebre, es van unir l’Aldea, l’Ametlla de Mar, la Ràpita, Alcanar, Vinaròs, Santa Bàrbara, Ulldecona, Barri Castell, la Sénia, la Galera, Mas de Barberans i la Raval de Cristo.
L’1 de març es va celebrar l’assemblea constituent escollint les dues juntes: la de govern i la tècnica. La de govern presidida per Joan Ferré i la tècnica encapçalada pel cap de colla Albert Ferré. També es va aprovar el color de la camisa i l’escut, escollit en un concurs on s’hi van presentar 23 propostes. En el moment de la constitució la colla tenia uns 60 socis, la majoria castellers.  
La primera actuació va tenir lloc dissabte 23 de març de 2013 al carrer Jardí d’Amposta convidats per l’Arca de Noé.
Posteriorment vingueren altres actuacions a Amposta (obertura del mercat municipal divendres per la tarda, Mostra de vins i caves de Catalunya, acte benèfic d’AFATE, Càritas i APASA, Surt al Castell), fira de la Mel del Perelló, fira del Llibre de Jesús, fira de la Terrissa de la Galera, festes Majors de la Ràpita, festa del Turisme de Riumar, festes Majors de la Sénia, ofrena de les festes de la Cinta de Tortosa, festes Majors d’Alcanar, aplec dels Ports de Morella, l'Ametlla de Mar... 
 
Dissabte 8 de juny durant una gala a l’Ametlla de Mar organitzada pel grup de comunicació que integrava entre d’altres el Canal Terres de l’Ebre i el setmanari Més Ebre se’ns va lliurar el premi Ebreliders 2012.
Punt i a part mereix la col·laboració de la colla durant els actes de la Via Catalana organitzats per l’Assemblea Nacional Catalana amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. El pd4 va ser portada del diari Ara del dia següent, així com a la Revista Amposta i l’Estel.  
Però el moment culminant va ser el 5 d’octubre quan es va celebrar el bateig de la colla. Les colles padrines que van fer de testimonis de la graduació, van ser la dels Castellers de la Sagrada Família de Barcelona i la dels Nens del Vendrell (on hi ha un casteller ampostí: Aitor Ruano) La nostra colla va descarregar aquell dia un 3 de 6 (3d6), 4 de 6 (4d6), un 4 de 6 amb agulla (4d6a) i dos pilars de 4 (pd4), a part de tants pilars de 3 com pobles tenien representació a la colla.  
La diada castellera, la primera que va tenir lloc Amposta va significar un èxit absolut, tant pels castells assolits com pel públic present. Com a commemoració d’aquesta diada, cada any, a la plaça de la Vila d’Amposta se’n celebrarà una coincidint si fa o no fa amb l’aniversari. Aquest any està previst que sigui el 27 de setembre, ja que el dia 5 d’octubre es celebrarà el concurs casteller de Tarragona.
El bateig suposa un abans i un després per a totes les colles, ja que abans està prohibit portar la camisa oficial (la de color blau delta, recordeu?) i s’ha d’anar de blanc. La camisa oficial, amb l’escut de la colla (disseny de Aida Martí) s’estrena, precisament, el dia del bateig.
Després del bateig, ja amb camisa oficial, es va actuar a la diada castellera de Gavà, Ferreries (Tortosa), Alcanar i l’Aldea.
En arribar al final de temporada, la colla ja assolia la xifra de més de 130 socis i, aproximadament 160 castellers ja que s’ha de tenir en compte tots aquells que, per raons d’edat, no ho poden ser.
El 25 de gener es va celebrar la 2 assemblea per a renovar alguns càrrecs de l’anterior tal i com preveuen els estatuts. Entre els nous càrrecs cal destacar l’elecció d’Agustí Grau com a cap de colla en substitució de l’Albert Ferré que, per raons d’estudis va haver de deixar el càrrec. Joan Ferré segueix presidint la junta de govern.