diumenge, 9 de març del 2014

PER QUÈ DIUEN BANCS D’AIGUA....





... Quan volen dir transvasament?

Divendres 28 de febrer, el govern d’Espanya aprova el pla de Conca de l’Ebre. Si finalment s’arriba a portar a terme, l’Ebre semblarà més la pixarada d’un xiquet què no el riu que era fa unes dècades.  
Però és el que busca el PP des de fa anys: agua para todos, solen cridar els seus líders...  És el que busca per a fomentar l’especulació de l’aigua i aplacar la set de diners d’aquells als qui no els importa res més que fer-se rics sense treballar gaire.
Curiosament, per aquella mateixa tarda nit de divendres, l’assemblea local de la Plataforma en Defensa de l’Ebre d’Amposta havia convocat un acte informatiu per a explicar el gran frau que suposava el projecte (ja realitat) del govern del PP.
La paraula frau va ser una de les més utilitzades, ja que, una vegada més el govern d’Espanya encapçalat per Mariano Rajoy (abans ho va fer amb Aznar com a president del govern) vol acontentar les comunitats autònomes que li són fidels. Però aquesta afirmació en si, també és un frau, ja que, qui seran realment els qui es beneficiaran gràcies a l’especulació de l’aigua? Evidentment les comunitats de regants de la conca de l’Ebre. O potser caldria parlar més dels seus dirigents, ja que els petits usuaris, difícilment veuran entrar un duro a casa.
Sembla ser que des del govern s’ha donat l’ordre de no parlar de transvasaments. Ara sé li vol dir bancs d’aigua o reserves d’aigua. Per tal de camuflar el seu projecte i donar-li un aspecte creïble, s’han augmentat les hectàrees de regadiu de la conca. De les 900.000 que hi havia, es passarà a, aproximadament 1.400.000, és a dir, un augment d’uns 50% en números rodons.
Els tècnics ja han dit que aquest fet és totalment inviable, ja que la transformació de les terres de secà amb regadiu val una pasta que, difícilment la gent té. Aquest seria el primer frau.
No obstant, amb la creació dels bancs d’aigua, el cabal que porta l’Ebre molt abans de que arribi al nostre territori, s’emmagatzemarà en grans infraestructures hídriques. Aquest seria el segon gran frau, ja que, el fet de construir-les significa una gran inversió pública que, un cop més, passaria a les mans privades dels amics i compis dels que manen.
I arribem al tercer frau: Què passarà amb tots els centenars d’hectòmetres cúbics d’aigua que no s’utilitzaran per a regar? Evidentment el transvasaran a les conques deficitàries (o al menys això ens volen fer creure!) i que estiguin disposades a pagar-la.
Els membres de la PDE que van participar a l’acte de divendres a Amposta van apuntar (de fet ja fa temps que ho diuen), què per a portar-la a d’altres conques (com poden ser les del Xúquer o les internes de Catalunya) s’aprofitaran els canals Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues, que des de fa anys s’estan construint, teòricament per a que puguin regar els pagesos de totes dues zones.
Només cal escoltar les afirmacions d’alguns polítics com per exemple el President de la Diputació de Castelló Javier Moliner: És de justícia que arribi l’aigua de l’Ebre, quan es tiren 600 Hm3 mentre hi ha municipis amb greus problemes d’abastament. D’això se’n diu, simplement, populisme i demagògia. Sense ànim d’ofendre li voldria recordar a l’actual President de la Diputació de Castelló que el seu antecessor al càrrec, va construir un aeroport, per a la seva glòria i que després de pràcticament 3 anys des de la seva inauguració, encara no ha aterrat un sol avió. I el que te rondaré morena...  
És molt més fàcil acabar les infraestructures començades que fer-les de cap i de nou.
La PDE confia una vegada més en Europa. Si bé és cert que, sembla, que ara tenim al govern de la Generalitat al nostre costat (cal recordar que la posició favorable al PHN de l’any 2000 va causar a CiU la pèrdua del govern en favor del Tripartit), ara serà el moment de demostrar-ho. Són ells, el govern de la Generalitat de Catalunya, qui millor sap com s’ha de fer. Té els tècnics per a fer els estudis precisos sobre la inviabilitat del projecte i, a la vegada, els juristes que saben quines portes han de picar per tal d’aturar l’aberració.
Tal com es va dir divendres, si es fa així, tindran al seu costat a tot el moviment social que representa la PDE, què no ho dubtin ni per un momen... Ara bé, el que no està tan clar és si la PDE comptarà amb el suport necessari del Govern de la Generalitat. Sabeu allò de obras son amores...   
I ja per acabar, el nou Pla de Conca de l’Ebre sembla ser que incompleix diverses directives europees, com per exemple la d’aus i la d’aigua. I una cosa més. Només fa uns mesos, la major part del nostre territori, és a dir, de les Terres de l’Ebre va ser declarat Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO. És què això no ha de servir de res? Es consentirà que s’agredeixi el principal recurs natural del territori i des d’Europa s’ho miraran de braços creuats? Esperem que no.
LO RIU ÉS VIDA. NO AL TRANSVASAMENT!!