dilluns, 18 de novembre del 2013

UNA ACCIÓ DE GOVERN RESUMIDA EN 4 PUNTS





Sembla que Rajoy aconsegueix sempre el que sembra impossible. Potser hauria de figurar al llibre Guinness dels rècords, però negatius, ja que fins ara mai havia aconseguit tenir una població tan emprenyada (encara que ho demostrin poc), una taxa d’atur tan elevada, un creixement negatiu de l’economia espanyola durant tants trimestres seguits, etc.
Però encara n’hi un altre: resumir 2 anys del seu mandat en 4 punts. Així ho va fer el Periódico del passat diumenge quan es compleixen 2 anys des de que va accedir a la presidència del govern d'Espanya. A saber:

  1. Pacte fiscal frustrat (20-09-2012) Espanya Vs Catalunya.
  2. Duel intern (7-07-2013) Rajoy Vs Aznar.
  3. Reunió incòmoda (4-02-2013) Rajoy Vs Merkel.
  4. Darrere del plasma (2-02-2013)

 Com podeu veure no són cronològics; imagino que estan posats segons la importància que els hi dona el propi rotatiu.

El primer punt, el del frustrat pacte fiscal, sense cap mena de dubte té una importància molt ran per a Catalunya. Recordeu que CiU, al seu programa, portava el tema del pacte fiscal, similar al que tenen els bascos o els navarresos, però Rajoy li va donar una portada i va donar el tema per tancat. Llavors mas va dissoldre el Parlament i va convocar eleccions i tot es va precipitar. Ara Catalunya ja no demana el pacte fiscal, ara demana poder decidir sobre el seu futur i, entre els qui ho demanen, una gran majoria estan obertament per la independència.

Està clar que Aznar s’ha convertit en la mosca collonera de Rajoy, fins el punt que ha deixat entreveure que es podria tornar a presentar com a cap de llista del PP, sempre pel bé d’Espanya. Evidentment la idea del bé d’Espanya és molt diferent a la que jo tinc. Si per mi fos, aquests personatges (Rajoy, Aznar i d’altres), a hores d’ara estarien molt lluny de la vida política de primera fila. Aznar a la FAES, però de botones i Rajoy a Santa Pola fent de registrador de la propietat que, pel que sembla, va ser la seva primera vocació.

La relació Rajoy Merkel sembla d’amor/odi, una mena de duet Pimpinela. En públic solen expressar-se el seu amor, però en privat s’odien a matar. Però aquell 4 de febrer és un dia clau per entendre la filosofia de Rajoy. És quan en donar-se a conèixer els papers de Barcenas va dir allò de: Tot és falç menys algunes coses que diuen els diaris... La frase és tan incongruent que penso que el dia que a classe van explicar el significat de tot, Rajoy o va fer campana o havia demanat permís per anar a l’excusat.

Finalment, la imatge que més vergonya li hauria de donar a Rajoy és donar una roda de premsa sortint en una pantalla de plasma. La imatge és tan inusual com rocambolesca i denota una covardia i una manca de lideratge del tot inusual per a un president d’un país de l’OCDE i que es considera líder d’un partit democràtic. D’aquesta manera, Rajoy, s’estalviava respondre les preguntes dels periodistes, per tant, en aquest cas, la democràcia és del tot fictícia.