dijous, 28 de novembre del 2013

MAREJADA A LA CÚPULA DE L’AEAT



Des de fa uns dies, per l'AEAT de Madrid hi ha un gran revolt. Tan gran és que s’ha penjat un comunicat oficial a la revista interna: La Ventana de la Agencia. No recordo cap precedent similar.
El que us explicaré no vulnera el secret professional al que estic obligat com a funcionari, ja que ha sortit als mitjans de comunicació, com per exemple al diari el País.
Resulta ser que a l’oficina tècnica de grans contribuents de Madrid es va destituir a una inspectora per no acceptar un recurs de l’empresa Cemex. El fet va provocar la dimissió del seu cap i un conat de dimissions en cascada que, finalment no es va produir. Però el que deia abans, marejada n’hi ha...
Amb la poca informació que tinc, m’he fet la meva pròpia pel·lícula. La empresa Cemex (Cementos de Mexico) va tenir una inspecció i, segurament va sortir una milionada a pagar. L’empresa no hi va estar d’acord i va presentar un recurs que la inspectora cessada no va acceptar.
La gent del territori coneix Cemex per la fàbrica que té al terme d’Alcanar. Si busqueu informació per Internet veureu que la cimentera mexicana està present a 50 països i, fins i tot, ha rebut diversos premis internacionals com per exemple el de Negocis del Món del Programa de Desenvolupament de l’ONU (2006)i el The Corporate Citizen of the Americas Award 2007 que li va atorgar l’OEA. Però a la seva història també hi ha hagut pàgines fosques.
Possiblement, ara mateix, estem davant d’una d’elles. L’empresa té repartides per la zona mediterrània i centre d’Espanya gran quantitat de fàbriques de ciment i plantes de derivats; per tant, estem davant d’una empresa poderosa i amb una plantilla gran de treballadors. El xantatge està servit: ‘o em rebaixes la milionada què pretens cobrar-me o presento un Ero i de sobte et trobaràs amb centenars de treballadors al carrer’. Repeteixo, això és la pel·lícula que jo m’he muntat, ja que no tic cap constància de que ha estat així precisament.
Quina conclusió hi traiem? Què una vegada més els poderosos reben un tracte preferent de les administracions, mentre que el humils, la gent corrent, davant d’una inspecció, hauran d’acabar pagant, ja que les possibilitats que tenen d’eludir l’obligació són escasses.
Tornant a Cemex d’Alcanar, no sé si sabeu que fa un temps van fer un Ero que va afectar la pràctica totalitat de la plantilla. Uns mesos després van rebre una comanda important i van tornar a contractar-los, això sí, amb una rebaixa de sou significativa.
 
La situació és un bon retrat de com funciona actualment l’economia i l’acudit del Faro que il·lustra aquest escrit ho explica gràficament de forma impecable.  
Per acabar vull recordar que l'enrenou del DNI de la Infanta Cristina ja va provocar la destitució de la Directora General de l'AEAT.