dissabte, 9 de novembre del 2013

Cal dir la veritat, a Amposta CIU ja no ens enganya

Quan algú no està convençut del seu projecte el que intenta és confondre, donant la culpa al altres i acusant que no hi ha col·laboració. Això passa amb la proposta de CiU per a la construcció d’una residència geriàtrica al tancat que va fer amb urgències preelectorals i que va costar gairebé 500.000 euros, en uns terrenys que no eren ni de propietat municipal.
En el Consell d’Administració de l’Hospital del mes de setembre, CiU va proposar l’acceptació d’uns terrenys que l’Ajuntament hauria d’expropiar i/o permutar, pagant això sí l’Hospital, i que representaven 828.780 euros. Es tracta dels terrenys de l’interior del tancat per poder edificar la futura residència d’avis. Nosaltres vam condicionar el nostre vot a que ens mostrés, per escrit, el compromís, al que segons Manel Ferré s’havia compromès l’actual consellera de Benestar i Família, que garantia el manteniment de les places concertades, sense les quals no tindria viabilitat el projecte. No se’ns va mostrar al·legant que era un compromís verbal.  Davant d’aquesta situació i donada l’envergadura de la inversió vam decidir votar en contra de l’operació, perquè no teníem prou garanties i perquè representava minvar la capacitat de reacció i la liquiditat de l’Hospital.
De nou, demagògicament, se’ns va acusar davant la premsa que estàvem en  contra del projecte, quan la mateixa consellera de Benestar i Família va comunicar, el dia 1 d’octubre, que retallaria, amb efectes retroactius de l’1 de gener, un 4.6 % els pagaments als centres sociosanitaris. Aquest fet es sumava a la suspensió per part de la Generalitat a les noves ajudes a persones dependents, per pagar una residència. En lloc de reflexionar, CiU va treure pit en un comunicat el dia 2 dient: “Amposta espera iniciar l’obra de la residència d’avis a principis de 2014”, i hi afegia que el pressupost de l’equipament sociosanitari era de 12 milions d’euros.

D’on sortiran aquest 12 milions d’euros es preguntaran vostès. Els ho diré, la meitat dels fons de l’Hospital, que quedarà eixut i sense capacitat de maniobra, i els altres 6 d’un crèdit amb una entitat financera, a tornar i amb interessos, és clar, ja ho tenen mig embastat. Em pregunto si l’equip de govern no té en compte que els resultats de l’Hospital, a data d’avui, són negatius per la manca de pagament de la part concertada que ha d’assumir la Generalitat pels serveis que ofereix.  O sigui, que estem en “números rojos”, i que el futur no pinta bé.
I per fi arribem a la perla, la perla preciosa, com diu la nostra estimada cançó. El dia 23 d’octubre el Sr. Manel Ferré, com a president del Consorci de Salut i Social de Catalunya, patronal dels centres públics concertats, entre els que està l’Hospital Comarcal d’Amposta, va manifestar a la premsa literalment: “Los hospitales concertados no cobraran en noviembre”. Com va passar a l’octubre, fent perillar les nòmines dels treballadors, el Servei Català de la Salut va comunicar aquesta mesura als 55 hospitals concertats, als que deu en total 220 milions d’euros, i que afecten a 55.000 treballadors. I diu Ferré: “Si los hospitales no cobran dos meses seguidos, en noviembre tendrán  dificultades para pagar las nóminas del personal, la partida más importante, seguida de la de los proveedores de material”.
En conclusió qui no garanteix el servei i el funcionament correcte de l’Hospital Comarcal d’Amposta és CiU; quin no dóna garanties per escrit del compromís per a tirar endavant la residència d’avis és CiU; qui es vol menjar la reserva de l’Hospital i endeutar-se per molts d’anys és CiU, i qui demana garanties, que es pagui el que es deu i que es compleixi el que s’ha acordat som nosaltres. Ara senyors ja saben la veritat i  vostès tenen suficient capacitat de criteri per saber que nosaltres no els enganyem, ho podem demostrar amb les actes de l’Hospital. Nosaltres no manipulem perquè sabem com han acabat els projectes faraònics de CiU a Amposta invariablement en els darrers anys: la zona lúdica de Tosses, l’Escorxador, les galeries comercials i el Carrefour, … No volem que  la nova residència de gent gran sigui el “forat negre” que arruïni definitivament les finances de  la ciutat pels propers 15 anys.