dijous, 14 de novembre del 2013

LA PREGUNTA DEL DIA 14-11-2013

Té capacitat Junqueras per a convocar una vaga d’una setmana a Catalunya? 
 
Oriol Junqueras, el president d’ERC ha amenaçat en convocar una vaga general d’una setmana a Catalunya si l’estat no s’avé a deixar convocar el referèndum o cedir les competències a la Generalitat per a que ho pugui fer. Si es dur a terme, el propòsit del líder republicà és el d’aturar l’economia catalana durant una setmana. Si hem estat capaços de mobilitzar 2 milions de persones a la cadena humana, qui posa en dubte que podem aturar el país durant una setmana –va remarcar Junqueras-.
Cal dir que, en principi, les vagues generals, al estar relacionades amb el món laboral, les haurien de convocar les centrals sindicals (UGT, CC.OO., CGT, USO, CNT...) Però no m’he quedat aquí i he volgut buscar si, a part dels sindicats, algú més està legitimat per a fer-ho.
Llavors m’he trobat amb un document anomenat El derecho de huelga, signat per l’advocat José Manuel Hernández que reafirmaria el que he dit. No obstant però, hi hauria una vaga política. Literalment diu així:
 
d) Huelga política. El artículo 11, a) del RDLRT de 1977, calificaba como ilegal la huelga convocada por motivos políticos o por fines ajenos al interés profesional de los trabajadores y fue declarado acorde al texto constitucional de 1978, por la sentencia del TC (6) de 8-4-81, pero, a pesar de ello, existe una doctrina de jurisprudencia pacífica (7) al entender que las huelgas generales convocadas contra las medidas laborales adoptadas por el Gobierno son absolutamente legales, dado que el fin de la huelga no es ajena al interés profesional de los trabajadores convocados a la misma. En este sentido, el TC declaró la legalidad de las huelgas generales de 2-6-85, 14-12-88 y la del 27-1-94, únicas huelgas “políticas” sobre las que se ha pronunciado de momento. 

 
(6) Tribunal Constitucional.
(7) Doctrina pacífica: Línea jurisprudencial unánime.  
 
A pesar de ser vagues polítiques vull recordar que, en tots els casos, les vagues generals han estat convocades per els centrals sindicals i mai per un partit polític, encara que aquest, puguin recomanar als seus militants i votants que s’hi adhereixin a títol personal.
Per tant, dedueixo que ni ERC, ni ANC NI Òmnium Cultural estan legitimades jurídicament parlant a convocar una vaga general d’una setmana a Catalunya per molta legitimitat moral que puguin tenir.
I, encara que tinguessin la llei del seu costat, m’agradaria matisar un parell de coses.
1.- L’enorme irresponsabilitat que significaria convocar una vaga general en uns moments tant delicats econòmicament parlant. ¿Qui ens assegura que no hi hauria empresaris que, aprofitant l’avinentesa,  poguessin acomiadar els treballadors? En aquest cas, ¿es preocuparia Junqueras en que poguessin (el treballadors acomiadats) reingressar als seus llocs de treball o els hi buscaria feina per un altre costat?  
2.- Comparar un hipotètic èxit en una suposada vaga general catalana amb l’èxit obtingut a la Diada en la convocatòria de la cadena humana és, senzillament, demagògic. Si bé no posaré en dubte que entre el Pertús i Alcanar poguessin haver dos milions de persones, cal dir que no tots (ni molt menys!) eren treballadors en actiu. Dic jo que també hi havia de ver moltes persones desocupades, estudiants, menors d’edat, jubilats, etc. I, evidentment, una cosa és sortir a manifestar-se per Catalunya en un acte lúdic com va representar la cadena humana i l’altra molt diferent, haver de perdre el sou durant 5 dies. I una darrera pregunta: Els petits autònoms (bars, botigues de barri, tallers, etc.) es sumarien a la vaga? Permeteu-me que ho posi en dubte.