dimecres, 29 d’octubre del 2008

FER PERDRE EL TEMPS A LA JUSTICIA I DONAR UNA SENSACIÓ DE RIDÍCUL

Darrerament estem vivint capítols que donen per a molt: articles d’opinió, tertúlies a les ràdios i televisions, etc. Un d’aquest ha estat el cotxe de, president del Parlament Ernest Benach.
Però avui també se n’ha produït un de prou esperpèntic: el judici que s’ha fet a l’Audiència Nacional de Madrid als 16 joves que l’any passat van cremar a Girona retrats del Rei d’Espanya. Es veu que el fiscal ha decidir variar la seva acusació y ha passat de culpar-los d’un delicte a la corona d’Espanya al d’aldarulls al carrer. I el jutge, davant de la nova situació, s’ha declarat no competent per a jutjar aquest tipus de delictes i els ha acabat absolent, no sense haver fet burla d’algunes intervencions dels nois, ja que aquests havien sol•licitat un intèrpret que els anés traduït dels castellà al català i de tant en tant se’ls anava “l’olla” i parlaven en castellà.
És una pèrdua de temps perquè casos com aquest ja no tindrien que arribar als tribunals. Cremar fotos del rei no hauria d’anar més lluny que una simple protesta en contra del domini Borbó a Catalunya i la llei així ho tindria que contemplar. Com a molt se’ls hi hauria d’haver posat una sanció econòmica. Segurament que tocant-los la butxaca, un altre cop s’ho pensarien dues vegades abans de fer el brètol (i no ho dic només per aquesta acció, sinó per altres similars que es podrien donar)
És una vergonya que el jutge es mofi dels nois perquè se’n dóna compte de que entenen perfectament el castellà i, fins i tot, se’ls hi escapa alguna paraula. També és una vergonya que els nois haguessin demanat traductor quan, realment, entenen el castellà perfectament. Entendria que a Catalunya fessin prevaler els seus drets i demanessin ser jutjats en català. Però estaven a Madrid i allí no es pot exigir als jutges que coneguin el català. És també una pèrdua de recursos públics. Perfectament s’hauria pogut estalviar tota la despesa del judici, començant pel judici mateix, però ja que s’ha fet, a sobre, s’incrementa al cost del judici, la del traductor. Tot això pagat en diner públic de tots els contribuents.
Damunt, la Justícia, es queixarà per la manca de recursos. És que no hi ha casos molt més greus que jutjar? El de la nena Mariluz sense anar més lluny, seria un exemple del malament que actua la Justícia. I ho cito perquè una de les excuses dels professionals de la justícia va ser, precisament la manca de recursos. No m’estranya si els malbaraten d’aquesta manera tant “tonta”.
Si d’alguna cosa estic convençut és que la majoria de mals de la Justícia emanen de la pròpia Justícia. És una de les administracions que pitjor treballa. Dona la sensació de que es perd el temps (i el fan perdre) miserablement. Per una part, és cert que potser els manquen mitjans tècnics i humans, però les lamentacions de tots plegats em sonen més a excusa que a una altra cosa.