dimarts, 14 d’octubre del 2008

EL PP I LA CRISI

Si tot anat com estava previst, avui, a la Moncloa, s’han trobat el president del govern d’Espanya Rodríguez Zapatero i el cap de l’oposició Mariano Rajoy.
El cert és que no n’espero gaire d’aquesta trobada, vist el paper que sol jugar el Partit Popular en els grans temes d’estat. Normalment, el PP, fa el contrari del que demanava quan era al govern José María Aznar: lleialtat.
Es suposa que ha de ser el govern el qui marqui les grans línies mestres de la política, tant social, com econòmica, com d’ensenyament, cultura, etc. I ha de fer la seva política. Per això ha guanyat unes eleccions... I no fa tant! En canvi el PP voldria portar-lo al seu terreny, al de les polítiques neoliberals.
Avui els diaris mostren l’eufòria de les borses en el dia d’ahir, amb pujades rècord desprès de pèrdues també de record dels dies anteriors. I segons diuen, es degut a les polítiques comunes que ha adoptat la Unió europea per poder sortir de la crisi. El PP pareix obviar-ho.
Ahir mateix li sentia dir a Rajoy que el que cal és ajudar a les petites i mitjanes empreses. No vull ser mal pensat, però segurament, entre aquests empresaris, el PP ha de tenir un bon filó de vots.
Però de la crisi mundial no se’n surt ajudant només a uns o als antres. Amb l’ajut als bancs, al gran capital, tot sigui dit, es pretén reactivar l’economia (total l’economia) I és que per a que l’economia funcioni, ha de funcionar des de l’empresa més gran (multinacionals), els petits tallers i comerços, fins arribar a les economies domèstiques que depenen d’un lloc de treball. S’ha de reactivar tot el sistema. És un d’aquells principis bàsics de l’economia, que pareix, un altre cop, que els economistes del PP ignoren. Si la banca disposar de diners, com a conseqüència directa pot deixar diners a les petites i mitjanes empreses i als particulars, sense oblidar les inversions que també fa el món financer. Si les petites i mitjanes empreses disposen de diners, poden invertir en noves tecnologies per a incrementar la productivitat i la competitivitat i també crear llocs de treball. I finalment, com a darrera anella de la cadena econòmica, el consumidor, si disposa d’un lloc de treball estable, podrà fer funcionar la resta de “l’engranatge” de l’economia.
El govern espanyol va aprovar la concessió d’avals a la banca per poder-se deixar diners entre ella. És el primer pas per a reactivar l’economia: posar moneda circulant al mercat de finances!
En aquests moments no es tracta de fer la política econòmica d’un o d’altre partit. I ningú, per si sol, disposa d’una vareta màgica que doni totes les solucions per a reactivar l’economia. Cal treballar plegats. A Europa i aquí també.
Al menys que el PP canviï, el que intenten fer els populars, al igual com ho van fer la passada legislatura, és erosionar el govern per a tornar a governar Espanya des de Madrid, tal i com es va ver en l’època de la majoria absoluta d’Aznar.