dijous, 23 d’octubre del 2008

L’AQÜIFER DE L’EBRE

Devia ser l’any 95. l’empresa porcina “Granges Castillo” d’Amposta, ubicada exactament sobre la torre de la Carrova d’Amposta, pretenia fer abocaments de purins dintre de l seva explotació. Per la qual cosa va fer uns aterrassaments i va plantar oliveres amb l’excusa de fer-ho servir com adob. Els fets es van denunciar davant del departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. En aquell temps només existia la Coordinadora anti-transvasament de l’Ebre. Es va convocar una concentració i vàrem respondre a la mateixa un grup de gent, no recordo exactament, però no devíem de ser més de 50 o 60 persones. La “veu cantant” que va donar explicacions precises va ser l’hidròleg Antoni Canicio de la Ràpita. Recordo que, en les seves explicacions, Canicio, va dir que “El transvasament de l’Ebre l’importava relativament; que el que calia preservar era l’aqüifer que hi havia a baix i que era el segon de Catalunya en reserva hídrica”. No va dir quin era el primer, però de ben segur que déu d’estar propera a Barcelona i que la reserven estratègicament per a possibles emergències molt més greus que la de l’episodi de sequera que hem passat. Per a un futur canvi climàtic que contempli la desertització de Catalunya? Amb el permís d’Aznar, possiblement.
S’ha trigat 13 anys des de que Castillo volia fer els abocaments, però finalment, pareix que, el que temia Antoni Canicio, es portarà a terme: l’extracció de l’aigua dels aqüifers per a fer front a un possible procés de contaminació radioactiva de l’Ebre derivada de l’extracció dels llims contaminants del pantà de Flix. El que no puc explicar-me és el perquè no es demanen responsabilitats, fins i tot penals, als responsables dels abocaments il•legals, ja sigui l’empresa química Erkimia (successora de la Cros)
Un altre dubte és el perquè els pous no es fan a l’altre costat de riu. Ferran Bel, alcalde de Tortosa va reclamar que 3 dels pous que es pensa fer serveixin per a subministrar aigua al polígon Catalunya Sud. I jo pregunto: Perquè no es fan a l’altre costat de riu? Té més lògica, no?
Tinc un amic que viu molt prop de Sant Onofre, a Campredó. Només els veïns se n’adonen del que passa prop de casa seva. Primer va denunciar el vol d’avionetes quan amenaçava turmenta. Segons ell per escampar iodur de plata als núvols i desfer-les. Més tard em va dir que l’aigua del minitransvasament sortia d’un pou a la vora del riu, perfectament dissimulat dintre d’una caseta sense cap tipus lògic d’orientació.
És com allò: ni es confirma, ni es desmenteix. De ser veritat, potser també caldria denunciar-ho.
Possiblement, al pas que anem, acabarem demanant un transvasament del Túria cap a les Terres de l’Ebre!

2 comentaris:

AKO ha dit...

Llastima que no puguis venir, però i pots anar quan vulgues, si has arribat al pi gros també arribaràs al faig , estàn prop un del altre.
Crec que la Roca miloca, el centre excursionista de La Galera també la fan aquesta ruta, però nose si es este diumenge o el que bé, ho pots preguntar.
Aquesta epoca de l'any és molt bona per visitar-ho per la convinació de colors.

aida bonfill ha dit...

io vull informacio sobre l'aquifer de la galera aixi k u podrieu posar