dimarts, 2 de juliol del 2019

DEL QUE NO SE’N PARLA

Temperatura dintre del vehicle oficina de la Creu Roja. Foto Paco Túnez. 

Durant els 5 dies en que va estar en actiu el foc de la Ribera d’Ebre (tret d'uns petits focus que van revifar), les notícies parlaven de les hectàrees cremades i de la desesperació i desolació dels afectats... Però se parlava poc del nombre d’efectius que hi van intervindré treballant en condicions extremes, de la heroïcitat dels bombers i també membres de la Unitat Militar d’Emergències de l’Exercit, dels Agents Rurals i d’altres serveis civils com els membres de la Creu Roja, de Protecció Civil o de les Associacions de Defensa Vegetal, les conegudes ADV que, suposo, també van contribuir en la mesura del que els hi va ser possible.  
Me consta, perquè ho he pogut recavar de primera ma, el sacrifici que van haver de fer, el temps que van haver de estar lluitant contra el foc o atenen a les persones afectades.  Diversos bombers van patir desmais per culpa dels cops de calor i un camió va bolcar per l’orografia del terreny. Aquest va ser l’incident més greu. Per sort no se van haver de lamentar víctimes.  
Només un exemple. El meu amic Paco Túnez, coordinador provincial d’emergències de la Creu Roja se’n anava a descansar cada nit a les dues després d’atendre i mirar de reconfortar els damnificats.
I segur que com ell molta més gent ens podria explicar les seves pròpies experiències, fins i tot les persones i entitats que, de forma totalment desinteressada, van col·laborar portant aigua i menjar als que se trobaven a primeria línia de foc.