dilluns, 16 de març del 2020

LES COETERES DEL DELTA 1


Fa uns mesos vaig iniciar un recorregut fotogràfic pel Delta mirant de trobar les 26 coeteres que encara hi queden.
Què són les coeteres? Són unes petites edificacions amb sostre de volta de canó des d’on es tiraven coets per escampar les tronades. Són fàcils de reconèixer  ja que tenen una silueta molt característica i quasi totes conserven el parallamps. També tenien una caixa forta on s’hi guardaven els coets.
Segons la Viquipedia, la promotora va ser la Mutualidad Arrocera de Seguros que les va començar a construir a finals de la dècada dels ’40. Fins a 1973 se’n van construir 38. Algunes d’elles molt properes als nuclis urbans de la Ràpita, Amposta, l’Aldea, Camarles o Sant Jaume d’Enveja. Altres més allunyades com la que hi ha dintre de l’illa de Buda.

De les 38 inicials, com ja us he dit al començament  se’n conservarien 26 i algunes d’elles estan declarades Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN)
M’agradaria conèixer el nom de totes elles o, al menys, el nom de la finca (o propietari) d’on estan ubicades. També poder fer una mapa on posar totes les localitzacions que he fet. Però els meus coneixements d’informàtica no donen per a tant. Qui sí que les té perfectament localitzades és el Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta, tal com em va dir el seu director Àlex Farnós.
Ara mateix no se dir amb certesa quantes n’he localitzat. Això sí, quasi totes sense l’ajuda de ningú. Algunes perquè les havia vist mil vegades mentre me desplaçava pel Delta. D’altres perquè les he anat trobat els dies que he sortit a buscar-ne. En alguns casos amb molta sort (tot s’ha de dir). Que el Delta sigui una zona poc amb pocs arbres i molt plana ajuda molt.

Quan estic fent aquest escrit encara en tinc una de localitzada prop d’Illa de Mar, però només l’he pogut fotografiar a distància, ja que es difícil poder-s’hi apropar.
Poc a poc us aniré mostrant les que pogut fotografiar. Espero que us agradi el reportatge.
La que us ensenyo avui es troba prop del Poble Nou, a tocar de la badia dels Alfacs, dintre del terme municipal d’Amposta.