Divendres passat es va celebrar a Ulldecona el XIII Congrés d’Oliveres Mil·lenàries del Territori del Sénia per a commemorar el Dia Mundial de l’Olivera.
La primera a intervenir va ser l’alcaldessa
d’Ulldecona Núria Ventura que com a tal, va donar la benvinguda als assistents
a l’acte.
Posteriorment, i per aquest ordre, van prendre
la paraula Evaristo Martí, alcalde de Rossell i president de tron de la
Mancomunitat de la Taula del Sénia, i Javier Ciprés, diputat a la Diputació de
Terol. Va excusar la seva assistència Enric Adell, vicepresident de la
Diputació de Tarragona.
Posteriorment, van intervenir Jaume Antich,
president de l’Associació Territori del Sénia que va fer balanç de les oliveres
mil·lenàries que hi ha inventariades i una breu història des que es va començar
a sensibilitzar a la seva preservació fins a arribar on estem avui.
La següent en prendre la paraula va ser Tere
Adell, Gerent de la Mancomunitat per a explicar el resultat d’enguany de la
collita d’oli de la marca de garantia Oli de Farga Mil·lenària, comparant-la
amb les collites anteriors.
Una de les intervencions més destacades va ser
la ponència sobre ‘la biodiversitat de les oliveres’ a càrrec de la
investigadora de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) de
la Generalitat de Catalunya Antònia Ninot que va parlar dels milers de
varietats d’olivera que hi ha al món i el seu genoma. Em va cridar molt
l’atenció quan va parlar que seguin el fil s’havia trobat el ‘pare’ de les
fargues o, si més no, un exemplar molt proper.
L’altra ponència no menys interessat va ser la
d'‘Una oliva contra en càncer dins de la sanitat pública’, a càrrec de Jesús
Miralles, gerent de la marca Sabor del Temps. Jesús Miralles va explicar que
tot i estar en una fase inicial, els bons i esperançadors resultats que s’han
obtingut en alguns tractaments contra el càncer la utilització d’extracte
d’oliva. La investigació d’aquest tractament va a càrrec d’un grup de
científics de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI).
La part pràctica del congrés va anar a càrrec
d’Àngels Calvo, cap del panell de tast d’olis de Catalunya, Joan Baseda, del
panell de tast d’olis de l’Aragó i María Luisa Ruiz, cap de panell de tast
d’olis de la Comunitat Valenciana que van fer tastar els assistents els olis de
les varietats d’olives territorials més comunes, sevillenca, morruda i farga,
respectivament.
Els darrers actes van ser la commemoració del Dia Mundial de l’Olivera i el reconeixement pel treball en favor de les oliveres mil·lenàries per part de Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.





Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada