dilluns, 1 de desembre del 2025

XIII CONGRÉS D’OLIVERES MIL·LENÀRIES

Divendres passat es va celebrar a Ulldecona el XIII Congrés d’Oliveres Mil·lenàries del Territori del Sénia per a commemorar el Dia Mundial de l’Olivera.

La primera a intervenir va ser l’alcaldessa d’Ulldecona Núria Ventura que com a tal, va donar la benvinguda als assistents a l’acte.

Posteriorment, i per aquest ordre, van prendre la paraula Evaristo Martí, alcalde de Rossell i president de tron de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, i Javier Ciprés, diputat a la Diputació de Terol. Va excusar la seva assistència Enric Adell, vicepresident de la Diputació de Tarragona.

Posteriorment, van intervenir Jaume Antich, president de l’Associació Territori del Sénia que va fer balanç de les oliveres mil·lenàries que hi ha inventariades i una breu història des que es va començar a sensibilitzar a la seva preservació fins a arribar on estem avui.

La següent en prendre la paraula va ser Tere Adell, Gerent de la Mancomunitat per a explicar el resultat d’enguany de la collita d’oli de la marca de garantia Oli de Farga Mil·lenària, comparant-la amb les collites anteriors.

Una de les intervencions més destacades va ser la ponència sobre ‘la biodiversitat de les oliveres’ a càrrec de la investigadora de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) de la Generalitat de Catalunya Antònia Ninot que va parlar dels milers de varietats d’olivera que hi ha al món i el seu genoma. Em va cridar molt l’atenció quan va parlar que seguin el fil s’havia trobat el ‘pare’ de les fargues o, si més no, un exemplar molt proper.

L’altra ponència no menys interessat va ser la d'‘Una oliva contra en càncer dins de la sanitat pública’, a càrrec de Jesús Miralles, gerent de la marca Sabor del Temps. Jesús Miralles va explicar que tot i estar en una fase inicial, els bons i esperançadors resultats que s’han obtingut en alguns tractaments contra el càncer la utilització d’extracte d’oliva. La investigació d’aquest tractament va a càrrec d’un grup de científics de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI).

La part pràctica del congrés va anar a càrrec d’Àngels Calvo, cap del panell de tast d’olis de Catalunya, Joan Baseda, del panell de tast d’olis de l’Aragó i María Luisa Ruiz, cap de panell de tast d’olis de la Comunitat Valenciana que van fer tastar els assistents els olis de les varietats d’olives territorials més comunes, sevillenca, morruda i farga, respectivament.

Els darrers actes van ser la commemoració del Dia Mundial de l’Olivera i el reconeixement pel treball en favor de les oliveres mil·lenàries per part de Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.