Vivers a la badia del Fangar. |
Quan el nostre petit país que són les Terres de l’Ebre, se’ns queda menut,
sovint et veus obligat a donar un salt i marxar cap a un altre lloc. La majoria
dels que ho fan, marxen a treballar per compte d’un altri, però també hi ha qui
ho fa per a obrir el seu propi negoci. Això és el que han fet algunes empreses
del nostre territori que han escollit Barcelona per anar a fer les Amèriques. Us en explicaré els 3 casos que conec: Subirats
Berenguer(SB Hotels i SB Grup), Temps de
Terra i Balfegó.
L’empresa tortosina Subirats Berenguer, fins fa uns anys, es
dedicava bàsicament a la construcció i a la promoció immobiliària. Primer va
obrir l’Aparhotel a Sant Carles de la Ràpita i posteriorment un
hotel a Tortosa (el Corona d’Aragó), dos hotels més a Tarragona
(el Ciutat de Tarragona i l’Express), fins que
finalment va decidir fer un pas més i en va obrir 4 a Barcelona i la seva
l’àrea d’influència (el Diagonal Zero, l’Icària, el Plaça
Europa i el BCN Events)
Més tard va arribar el Nacional, un nou concepte de restauració
a l’exclusiu passeig de Gràcia amb quatre espais diferenciats: un de menjar
ràpid, bàsicament entrepans i amanides (La Paradeta), un altre de tapes on
també s’inclou arròs i fideus (la Taperia), un tercer de peix elaborat de
diverses formes (la Llotja) i finalment el quart especialitzat en carns
normalment d’importació (la Braseria)
El menjar que s’hi serveix al Nacional és pot qualificar de delicatessen,
ja que els productes són de primera qualitat. Donant un cop d’ull a la pàgina
web vaig veure que tenien a la carta ostres franceses. Com sabeu, a les badies
del Delta de l’Ebre, es produeixen ostres (i també musclos) de gran qualitat.
Segons l’avi Agustí (Agustí Bertomeu), tenen un sabor
que no el trobarem en lloc, entre el salat de la mar i el dolç del riu. Penso
que aquestes empreses que tenen el seu origen a les Terres de l’Ebre, més que
ningú, haurien de servir productes del nostre territori i més ara que ja s’han
començat a lliurar els primers segells de la marca Terres de l’Ebre
reserva de la Biosfera, tal i com informava el Periódico de Catalunya dels
passat 24 de desembre, tant al sector de la fruita i verdura, l’oli, la
producció de musclos i ostres i també al camp de la restauració.
Hidrocanal de l’ampostí Pascual Franch va ser, sense cap mena
de dubte, una de les empreses que més va treballar durant els anys del bum
immobiliari. Quan la bombolla es va desinflar, Franch va iniciar el projecte
de Temps de Terra a la finca del Cabiscol (l’antiga
finca de la Pilar de Gaspar), situada entre Amposta i Freginals. A
part de ser un espai gastronòmic on s’organitzen periòdicament tallers de tota
mena i d’altres activitats lúdiques, a la finca també s’hi conrea fruita i
verdura i es crien animals com corders, porcs i gallines per abastir el
restaurant de la pròpia finca, així com les dues botigues i el restaurant que
va obrir a Barcelona.
Em van explicar que quan s’havia d’obrir, una de les idees que va tenir el
seu propietari va ser la d’instal·lar unes càmeres de televisió per a que, a
través d’una pantalla es pogués veure a les botigues de Barcelona a temps
real tot el que estava passant a l’explotació. Finalment aquesta idea
es va descartar.
L’últim en incorporar-se ha estat el grup Balfegó, una de les
empreses que més èxit de vendes està tenint a les comarques més meridionals de
Catalunya. L’especialitat de l’empresa de l’Ametlla de Mar és la pesca i
producció de la tonyina roja que, majoritàriament exporta al Japó on s’aprecia
com en lloc el producte. Però si fa uns anys les exportacions al Japó eren el
99% del total de la producció, actualment només arriba al 50.
L’empresa calera també organitza excursions per a visitar
les granges de tonyina que té no gaire lluny de la costa. Una vegada s’arriba
al lloc, el públic pot gaudir del plaer de banyar-se entre els peixos.
Fa unes setmanes vaig llegir que volen obrir una tenda a Barcelona per a
vendre directament els seu producte, a part de poder-lo degustar allí mateix.
Així que ja ho sabeu, properament es podrà degustar a Barcelona sushi de
tonyina roja originària de la Mar de l’Ebre.