Ahir, el diari Público portava a la portada aquest titular. A sobre i molt més petit hi deia: “el debat religiós”. A l’interior, ocupava les dues primeres pàgines (2 i 3) i sobre tot, hi destacava una gran fotografia de la taula on juren o prometen els càrrecs els ministres en presència del rei. A més de la Constitució espanyola s’hi pot veure un exemplar de la Bíblia i un crucifix. Símbols que, en opinió de molts (m’incloc) no deurien d’aparèixer i més si tenim en compte que l’Estat espanyol es declara laic!
El 10 manaments són els següents:
I.- Educaràs en igualtat. Hi ha 17.000 col•legis de titularitat pública i 7.000 de concertats o privats, la majoria d’ideari religiós.
II.- No sermonejaràs fora del púlpit. L’assignatura de religió interromp el funcionament comú de l’horari lectiu i impedeix l’ensenyament d’altres matèries.
III.- No imposaràs els teus símbols a l’Estat. Posa com exemple el funeral de qui va ser President del govern espanyol Leopoldo Calvo Sotelo. Diu que hi eren presents els màxims representants dels tres poders: executiu, legislatiu i judicial. En canvi va presidir la cerimònia l’Arquebisbe de Madrid Antonio Maria Rouco Varela.
IV.- No mesclaràs la glòria terrenal i la celestial. De vegades es confonen les festes religioses i les que no ho són. A més, l’himne espanyol, segons Público, “saluda” a la Setmana Santa a la sortida de cada processó i a les casernes, la bandera, onegen a mig pal. Afegeixo jo que l’Església catòlica es va apropiar de la majoria de festes paganes, la majoria per celebrar els solsticis o equinoccis (canvis d’estació) Les més significatives Nadal al desembre, Sant Josep al març i Sant Joan al juny.
V.- No acapararàs les festes del calendari. Es evident que la majoria de festes dels calendari d’Espanya tenen una marcat signe religiós. Se n’escapen ben poques: la de la Constitució i la autonòmica (i no en totes les comunitats és així) A Catalunya l’11 de setembre.
VI.- No envairàs institucions públiques. Sobre la presència de representants catòlics als hospitals, universitats, centres penitenciaris, etc.
VII. Tindràs cura del teu propi patrimoni. Perquè l’Estat ha de fer front a les despeses per restauració d’edificis eclesiàstics?
VII.- Acataràs la llei de dades.- Molts catòlics, farts de dels mètodes i les formes d’actuar de l’Església Catòlica, se’n volen sortir. És el que se’n diu apostatar. L’Església no té un registre oficial d’apòstates. És un dret que té el ciutadà, moltes negades negat.
IX.- No utilitzaràs els mitjans públics. L’Església Catòlica disposa d’espais gratuïts de propaganda als mitjans públics (televisions i ràdios de l’Estat i les CC.AA.) Així com la missa dominical que es passa al 2n. canal de la TVE.
X.- I t’autofinançaràs. En la campanya de la Renda, des de fa molts anys, l’Església Catòlica disposa de la seva pròpia casella per a que el contribuent pugui marcar si vol finançar-la. És un privilegi i a la vegada un greuge comparatiu cap a les altres confessions cristianes, musulmanes, jueves, etc. Tan mateix, l’Església Catòlica ha estat exempta fins aquest anys de pagar l’IVA.
Esperem que aquests manaments es puguin arribar a complir!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada