diumenge, 5 d’agost del 2018

‘AL FINAL’

Camí dels Bandolers (Sant Carles de la Ràpita) Una de les rutes que
seguien els estraperlistes per a creuar el Montsià des de Freginals.  

Sabeu que era l’estraperlo? Tot i que l’origen de la paraula era molt diferent, amb el nom d’estraperlo se coneix la venda il·legal de productes després de la guerra Civil Espanyola. Avui ho anomenaríem mercat negre.
Després de quasi 3 anys de guerra civil, l’escassetat de productes, sobre tot alimentaris a Espanya va ser molt gran. Van ser anys de cartilles de racionament per a poder aconseguir productes bàsics com el pa, sucre, carn, etc.
Per aquest motiu, molta gent intentava vendre l’excedent de les seves collites de forma clandestina i sempre mirant de no ser enxampats per la Guardia Civil. Imagineu-vos les estratègies que se feien servir per mirar de burlar el control policial... Camins poc transitats, amagatalls inversemblants, etc.
A la Galera s’explica que la tia Chavarria va anar a Barcelona a fer l’estraperlo. En aquell temps a Barcelona hi circulaven els tramvies, uns pocs cotxes, entre ells algun taxi, i encara carruatges i bicicletes.
La tia Chavarria va agafar un tramvia. Anava cap a un final incert... Tan incert que l’únic que pretenia era anar el més lluny possible del seu origen.
Els tramvies, com ara passa amb els autobusos, feien sempre un recorregut i la parada final coincidia amb la inicial.
Després de donar una volta o qui sap si més, el cobrador, en veure que aquella dona no havia abaixat en lloc, sé li va apropar i li va preguntar?


-Vostè on baixa?

-Jo? Al final! –li va respondre la tia Chavarria-.

Des de llavors a la Galera va queda la següent dita: Al final, com la tia Chavarria.