dimecres, 29 de juliol del 2020

LA VILA AMABLE


Un dels trets diferencials d’aquesta població és l’aigua. De fet, una part molt important del poble es troba a la riba d’una gran concentració del líquid element.
A partir d’aquesta massa d’aigua, canals i sèquies s’enfilen cap a dintre de la població acompanyades per fileres d’arbres, sovint centenaris i tota mena de vegetació. De fet, els arbres hi són presents a una bona part dels carrers encara que no hi corri l’aigua.
Rotondes i avingudes amb gespa ben cuidada i plantes amb flors i grans parcs on la canalla pot jugar tranquil·lament o es pot passejar el gos sense que hi hagi cap senyal que t’ho prohibeixi fer.

Els carrers força nets, sense pràcticament brutícia pel terra i carrils bicis per tot arreu ben senyalitzats per a garantir-ne la seguretat del ciclista.
No estic parlant d’Amposta... Estic parlant de Banyoles, la capital del Pla de l’Estany.
Banyoles té quasi bé 20.000 habitants; Amposta passa per poc de 20.000. Dues poblacions (Banyoles té el títol de vila i Amposta de ciutat) pràcticament idèntiques en nombre d’habitants. Totes dues capitals de comarca. Una de les poques coses que diferencia els dos municipis és la distància a la capital de la demarcació: mentre Banyoles té Girona al costat mateix, la distància entre Amposta i Tarragona és molt més gran. Segurament per això, Banyoles no té els serveis a la ciutadania que sí té Amposta, com per exemple oficina del SOC i d’altres que ofereix la Generalitat i que sí que té Amposta.  

Per motius familiars visitem Banyoles força sovint i la veritat és que tinc enveja sana quan les comparo a totes dues.  
Una ciutat o una vila amables són aquelles que permeten al ciutadà gaudir-ne en plenitud de tots els seus encants: passejar pels seus carrers, llegir als seus parcs, practicar esport envoltat de natura o simplement fer una xerrada amb els amics tot prenent una cervesa en un ambient agradable.
No, Banyoles no és la meva ciutat ideal, però està molt més a prop de ser-ho que Amposta. I sento molt que així sigui.