dimecres, 11 de setembre del 2024

DE TENIR 10.000 EUROS A NO TENIR PRÀCTICAMENT RES

 


Una prova més que no s'ha de fer cas a moltes de les notícies que circulen per Internet la tenim en la venda d'una moneda de 2 € de Grècia.

La moneda en qüestió representa el 'rapte d'Europa per Zeus' (un toro que s'emporta a una jove) i està encunyada l'any 2002 amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics d'Atenes 2 anys més tard.

Per algun lloc de la xarxa vaig llegir que la moneda en qüestió valia 4.000 €, tot i que també l'he vist per 3.000 o per 1.000.

La Voz de Cadiz, una publicació que a priori pot semblar seriosa, diu això: 'La curiosa moneda de 2 euros que pots vendre per més de 1.000 € si trobes la 'S' en la seva estrella inferior ¿Què significa?'.

Ràpidament, vaig anar a buscar la caixeta on guardo les monedes d’euro que m’arriben i que les considero curioses (normalment commemoratives encara que siguin de curs legal com la majoria) i, imagineu-vos l’alegria que vaig tindre en veure que en tenia una com la que s’estava parlant per Internet.  

D'aquest tipus de moneda descrita anteriorment n'hi ha de 2 tipus: la que porta la lletra 'S' dintre d'una estrella al bell mig de l'any d'encunyació (20-S-02) i la que no. La 'S' vol dir que va estar encunyada a Finlàndia. Hi ha alguna pàgina que afirma que les que porten la lletra 'S' només se'n van encunyar uns 1.000 exemplars... D'aquí la seva raresa i el seu elevat preu de venda. Si continues navegant per la xarxa ràpidament t'adones que la mateixa moneda es ven per molts menys (300, 200, 4,25...).

I això, ¿per què passa? Un internauta ens dona una explicació molt coherent sobre el tema. Més o menys deia això:

-Si jo tinc un cotxe utilitari de segona mà i en un lamentable estat i el poso a la venda per Internet 100.000 €, ningú m'impedeix que ho faci, però també és cert que ningú me'l comprarà... Ara bé, si hi ha un beneit que cau al parany i me'l compra, serà la seva decisió.

En una altra pàgina ens trobem amb una explicació molt més detallada de l'emissió de la moneda. Segons aquesta pàgina Grècia en va encunyar més de 75 milions de monedes d'aquestes (sense la S dintre de l'estrella) i a Finlàndia 70 milions amb la 'S'. La moneda sense circular té un valor de 7,5 €.

Aquest tema que a priori pot semblar intranscendent i que només pot interessar els col·leccionistes m'ha fet pensar sobre les informacions falses (fake) que circulen per la xarxa (influencers, pseudoperiodistes i d’altra 'fauna' semblant) i a les que una gran part de la ciutadania els hi dona tota la credibilitat del món.

De vegades no cal ni llegir ni veure la notícia, només cal que algú ens l'expliqui i que ho faci amb cara de 'saber el que diu'. La finalitat només és una, capgirar el pensament de la gent per assolir un determinat objectiu. ¿Us queda clar o necessiteu que sigui més explícit?

A l'era de la informació encara hi ha molts ignorants que es deixen enganyar fàcilment només perquè creuen que el que els expliquen els 'altres' millorarà la seva situació personal quan realment és tot el contrari. I quan una notícia sembla que ens afecta positivament s'estén com una taca d'oli pertot arreu que és precisament el que es busca quan es difon.

I parafrasejant el títol d'aquest escrit, pot passar que de tenir una sanitat públic universal i un ensenyament majoritàriament públic, gratuït i de qualitat, ens trobem amb una sanitat pública precària i un ensenyament concertat majoritàriament de pagament.

D’aquesta situació sempre hi ha qui en treu benefici i no ets tu precisament.


Amb la 'S'. 

Sense la 'S'. 


 

 

MÉS INFORMACIÓ:

 

https://coleccionismodemonedas.com/2-euros-grecia-2002-s-valor-precio/

 

https://www.lavozdigital.es/economia/curiosa-moneda-dos-euros-puedes-vender-1000-20230503115935-ntv.html