dissabte, 11 de desembre del 2010

ELS POUS DE LA DISCÒRDIA


Fa temps que sento preguntar per a què són el pous de Vinallop. Encara que n’hi ha alguns que estan més prop de Mianes que de Vinallop.
Què si són per a portar aigua al polígon industrial de Catalunya Sud. Què si no, què si són per millorar la qualitat de l’aigua del CAT o per a incrementar la concessió que té del minitransvasament al Camp de Tarragona.
Bé, siguin per a que siguin (de moment sembla que encara no s’usen) el cert és que no fa gaires dies hi va aparèixer una pintada al costat de la C-12. Diu així: “Lladres d’aigua” i per signatura es pot veure el “nus de la PDE”. Així que és la segona pintada (més bé mural) que hi ha a poca distància dels pous.
Com normalment quan hi passo, ho faig sense gaire temps i pocs recursos (no sempre porto càmera de fotos amb mi, encara que si la càmera del mòbil), avui, aprofitant que he anat a collir unes quantes taronges a l’hort d’un amic de Remolins, he aprofitat per fotografiar algun pou i els murals en qüestió.
Per cert, personalment penso que els pous són per a portar l’aigua més enllà de les terres de l’Ebre. Sempre recordaré que l’any 1995 o 1996 (Brian te’n recordes exactament quan?) les granges de Castillo, les que estan situades dalt mateix de la torre de la Carrova, van comprar les finques del costat i hi van plantar oliveres amb l’idea d’avocar-hi els purins que generen els porcs. Hi va haver-hi una petita concentració amb els biòlegs Josep Canício de la Ràpita i Carles Ibáñez de Santa Bàrbara.
Ens van explicar que l’aqüífer que hi havia al subsòl d’aquella zona era el segon més important de Catalunya. Al cap dels anys em vaig assabentar que es deia “aqüífer de la Galera”.
Les denuncies fetes contra les granges de Castillo van fer que, finalment, no s’hi aboquessin purins. Però l’aigua subterrània pareix que si que se la acabaran emportant.   
  

2 comentaris:

Brian ha dit...

Recordo l'acte que esmentes pero no puc concretar l'any, al meitat dels 90 com dius tu ...
.... el tema dels pous, tal com dius, és molt fosc! O sigui, pel que sé jo, son NOMÉS per a cobrir una possible emergencia si la merda de Flix acaba contaminant el riu i l'aigua d'us huma. I no poden ser per res més.
Peroooooo, ja d'entrada l'alcalde de Tortosa va dir que seria una llastima no usar-los, i va proposar (crec) que s'usessen per suministrar aigua al poligon Cat-Sud (sense recordar que el tub del transvasament cap a Tarragona ja passa per mig del mateix poligo!!). Es bastant evident, a mi, que tan de pous, i tan de diners, no és per a no-usar. Ja buscaran treure "profit" d'aquesta aigua!! On anirà, a Tarragona, a Valencia, no sé , pero segur que ens ho volen tornar a fotre !!

susanna abella ha dit...

Els aqüífers de la plana on vivim són enormes, només cal mirar l'horitzó i veure la cadena muntanyosa que va des de l'Ebre fins al Sénia (Els Ports). Una cadena d'alçada considerable, superior als 1.000 m en la major part de punts. No cal ser cap gran erudit de la ciència per adonar-se de la quantitat important d'aigua que s'ha de recollir de manera natural d'aquest sistema muntanyós, a més és calcari amb lo que l'aigua no corre pels rius o barrancs, sinó que corre pels aqüífers i estos “se pierden en el rio” (no os recorda a una frase molt sentida als Camps i cia??)

Per mi els pous són una manera d’aprofitar l’avinentesa per colar un gol per sota les cames. Els pous són el “pla de restitució” per tenir als ajuntaments de la zona contents en lo tema de Flix. Quedava fatal assegurar l’abastament del CAT en mil filigranes tècniques per evitar episodis de contaminació i no fer res per als pringats dels pobles de la zona que beuen aigua directa i a pel.
Al principi això va crear una situació de greuge comparatiu que han aprofitat els ajuntaments locals per fer la carta als reis mags i que els paguen aquelles infraestructures d’abastament que ells no volen o no poden pagar. Com paga el rei, “Ande o no ande, caballo grande”.
Les Terres de l’Ebre fa temps que volen mes aigua del CAT però el CAT no en pot vendre mes perquè a l’estiu va collat en les demandes. Solució, fem pous per a les TTEE i connectant-los al CAT, amb l’excusa de Flix.
L’alcalde de Tortosa content perquè tindrà aigua per al Catalunya Sud, el de La Ràpita, Amposta, Ampolla i Deltebre també perquè no tindran limitat el creixement urbanístic per l’aigua (com passa a La Ràpita). Santa Bàrbara i Masdenverge, en teoria també perquè amb aigua dels pous, passada pel CAT, el rei els haurà solucionat els problemes puntuals de contaminació per nitrats dels seus pous municipals.
Això a nivell de TTEE podria ser comprensible i admissible, però .... “el rei quan dona és perquè algo vol a canvi, encara que només sigui el dret de pernada”
I que vol a canvi? Tenir els pou connectats al CAT de manera que a l’estiu pugue augmentar els 4 m3/s que el limiten actualment.
De pas que es fan pous, també s’està ampliant la infraestructura al CAT de l’Ampolla, millorem els bombaments cap a TGN, amplien bases de retenció per TGN i connectem amb Riudecanyes etc...