dijous, 29 d’agost del 2019

VACANCES A ESCÒCIA: ELS CEMENTIRIS


Al nostre país quan parlem de cementiris ens produeix un cert iuiu. En canvi a d’altres països tenen els cementiris com si fossin uns parcs més de la ciutat o del poble i se troben totalment integrats dintre del tramat urbà.


Això ho vam poder comprovar per exemple a París amb el cementiri de Montparnasse on hi ha enterrats, entre d’altres, el filòsof comunista Jean Paul Sartre i la seva parella Simone de Beauvoir o el dramaturg irlandès Samuel Beckett.


A Edimburg hi ha uns quants cementiris... I això és així perquè fa anys hi havia una sèrie de pobles que van acabar sent engolits per Edimburg.
Alguns d’aquests cementiris són molt coneguts, com per exemple el de Crey Friars, freqüentat per J.K. Rowling i d’on van sortir alguns dels noms que després van aparèixer als llibres de Harry Potter. 



També és molt conegut per estar enterrat el gosset Bobby, que va estar vetllant durant anys la tomba del seu amo que era el vigilant del cementiri.  Un altre cementiri conegut és el de Canongete Kirk, on hi ha enterrat l’economista Adam Smith, el pare del capitalisme.  

Un dels elements més característics dels cementiris anglesos són els obeliscs anomenats
loot of souls (fars d’ànimes). Segons la tradició aquests far eren per a indicar el camí de retorn de les ànimes (de familiars o d’altres) que havien mort lluny de casa.