dijous, 24 de juny del 2010

PUNT I SEGUIT?



En aquests moments, el tema de la nova concessió de l’escorxador municipal d’Amposta, està molt lluny d’haver-se acabat.
L’any passat, el començament de l’estiu astronòmic va coincidir amb un capítol més del tema de l’escorxador. Llavors us parlava de que l’equip de govern municipal (recordo una vegada més que està integrat només per regidors de CiU, ja que tenen majoria absoluta) va acordar concedir de forma provisional l’explotació de l’equipament a una empresa anomenada PC Golf, SL. Segons lalcalde es tractava d’una empresa de multiserveis què, entre els quals, hi figurava el sacrifici d’animals per al consum humà.
Però com què l’explicació per part de l’alcalde no ens va deixar satisfets, férem les nostres pròpies indagacions. De tot plegat ens assabentàrem de que es tractava d’una empresa “tapadora” que feia anys que no presentava els comptes anuals al Registre Mercantil de Barcelona (ja que tenia el seu domicili social a aquella província), i també tenia diverses irregularitats amb l’Agència Tributària. Finalment, un responsable d’aquesta empresa, manifesta a la persona que ens va fer la indagació dels cas, que, efectivament “actuava amb nom d’altres persones” i que qui realment seguia portant la gestió de l’escorxador, eren els mateixos a qui, a principis de la dècada del 2000, se’ls hi havia atorgat la concessió per 500.000 pessetes anuals (!) i que van acabar provocant un forat de 550.000 euros a les arques de l’ajuntament d’Amposta. I tot gràcies a la “impecable gestió” de l’anterior alcalde que va avalar el préstec que els havia concedir l’Institut Català de Crèdit Agrari.
Aquesta darrera concessió a l’empresa PC Golf SL era només per a 6 mesos i sense possibilitats de pròrroga i, al final del període, l’alcalde, ens va assegurar que trauria un nou concurs públic i que llavors, l’empresa a qui sé li acabarien concedint, es faria càrrec del deute acumulat pels anteriors gestors. Uns gestors que van començar denominant-se Ganados y Carnes Marí, però que després van canviar-se el nom i es convertien en Carnicas Tosses SL, sense que això signifiqués el més mínim problema per a mantenir la concessió de l’equipament industrial.
El passat dia 10 de maig, l’ajuntament d’Amposta va celebrar un ple extraordinari. Un dels punts de l’ordre del dia era “treure a concurs l’explotació de l’escorxador”.
Divendres anterior, i tal com és perceptiu en aquells ajuntaments que tenen constituïdes comissions informatives, se’n va convocar una de Serveis i Manteniment, exclusivament, per a informar-nos de la proposta de l’equip de govern sobre l’escorxador. El preu de sortida que establia el govern d’Amposta, després d’haver encarregat un estudi a un tècnic independent, es fixava en 9.000 euros mensuals. No obstant, donat els temps que estem passat immersos amb una profunda crisi econòmica, s’havia acordat fixar un nou preu a la baixa de 3.000 mensuals durant els 5 primers anys (o sigui, la mateixa quantitat que només 9 anys enrere s’havia establert per tot l’any!) Als 5 anys es revisaria i, en el cas de que el compte d’explotació de l’escorxador tingués benefici, el preu sofriria un increment igual al percentatge de benefici del concessionari. També aniria a càrrec de la nova empresa concessionària l’arranjament dels desperfectes que hi ha, sobre tot, la instal•lació d’una nova depuradora. Preguntat al regidor que presidia la comissió (que no era el titular, ja que aquest tenia un altre compromís) sobre si s’havia interessat algú per fer-se’n càrrec, ens va respondre que sí i que uns ramaders de la província de Lleida havia mantingut amb ell mateix un parell de reunions. Res se’ns va dir si acabarien fent-se càrrec del deute o no.
El ple de dilluns es presumia mogut en arribar al tema de l’escorxador. El portaveu del PSC va fer els seus propis números i hi va incloure els interessos de demorar generats pel deute durant tot aquest temps. Finalment va arribar a la conclusió de que el preu de sortida no podria ser inferior a 11.000 euros mensuals.
Com era d’esperar l’alcalde va rebutjar els arguments del portaveu socialista, però va acceptar estudiar altres usos alternatius per a fer viable una instal•lació sobredimensionada des d’un bon començament i de la que, els diferents governs municipals (tots amb alcaldes de CiU), mai han acceptat la més mínima responsabilitat política ni tant sols els successius errors que s’han comès pel camí.

Més informació: Blog d'Antoni Espanya.