dilluns, 8 d’abril del 2019

LA VIA AUGUSTA DES DEL BARRANC FONDO (VINALLOP) AL RIU SÉNIA (SANT JOAN DEL PAS) 3a PART


Continuant pel camí vell de la Galera, a una finca de tarongers, però al costat mateix del camí asfaltat, s’hi veu una petita formació de pedres en línia. Podia tractar-se perfectament d’una part de l’empedrat de l’antiga via.
També trobarem rètols que ens indiquen per on estem passant i un d’ells fa menció a la Via Augusta. És el que hi ha tot just quan passes el barranc de Lledó, ha dintre del terme de Santa Bàrbara.
En arribar a la Galera, si continuem recte, passaríem pel carrer Roquetes i posteriorment pel carrer Major. L’antic traçat de la Via Augusta transcorria, molt provablement pel carrer Terrissaires i després per uns bancals i fins el carrer Tarragona no torna a estar urbanitzat. Després ja s’arriba al pont que encara conserva una part de la construcció romana, tot i que va ser eixamplat per a condicionar-lo a les exigències de l’època.
Tant la forma de les pedres (que per cert, les havien d’agafar d’algun lloc molt proper tal com tenien per costum els romans) com la base del pont indiquen clarament els seus orígens. 
Són sense cap mena de dubte les restes més importants de la Via Augusta que hi ha dintre de la comarca del Montsià.
  











(Continuarà)