dimarts, 9 d’abril del 2019

LA VIA AUGUSTA DES DEL BARRANC FONDO (VINALLOP) AL RIU SÉNIA (SANT JOAN DEL PAS) 4a PART

No hi ha constància de que quan se va asfaltar el camí de Traiguera (o de la Miliana) s’hi trobessin restes de l’antiga calçada romana. Segurament se van limitar a preparar el sòl per a després tirar-li el quitrà sense preocupar-se si quedaven sepultades restes arqueològiques.

El que si que se sap és que en arribar al barranc dels Clots, als tres Km exactes de la sortida de la Galera, la Via Augusta passava una mica més amunt de l’actual pont perquè s’hi ha trobat rodades de carro.
L’entrador de la Miliana (o Millana en galerenc) està a uns 6 Km. Hi ha una teoria que diu que el nom de Miliana ve perquè des de Roma fins allí hi havia 1.000 milles.
Si la distància en Km es d’aproximadament 1.560 i si una milla romana eren 1,48 Km., si fem la divisió ens surten 1.054. Ves a saber...
Un pocs metres més enllà de l’entrador de la Miliana, a la dreta, una camí porta al museu natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arion. Segons un estudi realitzat per la Universitat Complutense de Madrid l’any 2015, la Farga II, propietat de la família Porta i Ferré de la Galera tindria actualment 1.705 anys (aproximadament, ja que calcular amb exactitud l’edat d’una olivera tan vella és impossible, perquè estan buides de dintre). Per tant, si retrocedim en el temps, va ser plantada l’any 314, quan era emperador de Roma Constantí I el Gran.



(Continuarà)