dilluns, 29 de juny del 2020

INCIVICS PER NATURALESA

Foto d'arxiu. 

L’alcalde d’Amposta Adam Tomàs ha anunciat una nova campanya contra l’incivisme a la nostra ciutat amb l’objectiu de conscienciar a la ciutadania que no s’ha de dipositar deixalles  fora dels contenidors. L’eslògan de la nova campanya és Entre tots cuidem Amposta.
Benvinguda sigui aquesta campanya i les que segur que es faran els propers anys. Tot sigui per al bé de la nostra ciutat, tot i que, d’entrada, dubto de la seva eficàcia.  
De campanyes contra l’incivisme se’n han anat fent periòdicament, però sistemàticament una part de la població (m’agrada pensar que una minoria) sé les ha passat pel folre.
Al principi del confinament per la pandèmia del COVID-19, el propi alcalde va demanar a la població que no deixessin ni bosses de brossa ni altres objectes fora dels contenidors, precisament el mateix que pretén fer la campanya anunciada. També es va demanar que no dipositessin roba als contenidors habilitats per al reciclatge i els van precintar. Com sempre, una gran majoria dels ciutadans i ciutadanes li van fer cas (segurament perquè sempre ho han fet així). En canvi, la resta, aquells que com ja paguen la taxa de recollida de la brossa es creuen que tenen el dret a fer els que els hi dona la gana, han seguit comportant-se incívicament (per no usar una altra paraula). I és així mateix, no cal donar-li més voltes! Sembla que portin l’incivisme a l’ADN...  
S’han posat agents cívics (la darrera vegada que els vaig veure va ser durant el confinament); s’ha parlat de posar càmeres de vigilància, de incrementar el control policial... Malgrat tot, una part de la població no es consciencia i no ha variat per a res el seu comportament. Està comprovat que alguns ciutadans només entenen una cosa: ma dura! O el que és el mateix: ser sancionats.
No m’agradaria que es considerés aquest escrit com un al·legat a favor de de les sancions econòmiques. Ni molt menys! Penso que només s’hauria de sancionar als que cometen infraccions greus i molt greus i als reincidents. Per a la resta dels infractors es podrien bescanviar les sancions econòmiques per hores de treball a la comunitat.
No sé si malgrat tot s’aconseguiria el propòsit de mantenir una ciutat neta, però penso que aquest  seria un bon punt de partida.