dimarts, 23 de juny del 2020

UN EXEMPLE MOLT CLARIFICADOR SOBRE L’RMV


La Renda Mínima Vital (RMV), de la qual se’n parla tant darrerament, tot i ser una ajuda per als més desafavorits i que pretén pal·lia la pobresa del nostre país, tampoc està exempta de controvèrsia.
Aquesta prestació, val a dir-ho, no és cap invent del Govern d’Espanya, ja que hi ha molts països que tenen prestacions similars des de fa molts i molts d’anys i que pot anar des de 200€ com a màxim que paga Polònia als 2.000 que pot arribar a cobrar un ciutadà de Luxemburg. Aquest subsidi va en funció de la disponibilitat (riquesa) de cada país.
Els contraris a donar aquesta prestació (majoritàriament d’extrema dreta), apel·len al dret constitucional de treballar (també hi ha un dret constitucional a l’habitatge) i, per tant, reclamen que els ciutadans puguin treballar, afirmant que amb l’RMV es crearan ociosos que no voldran treballar, tot i que la llei que ho regula ja diu que si es rebutja una feina se pot perdre la prestació.
Però anem a l’exemple que us he anunciat al títol d’aquest escrit. Fa uns mesos, a les Terres de l’Ebre hi va haver molt de rebombori quan es va anunciar el desmantellament de les 9 torres de guaita forestal que hi havia al territori (47 a tot Catalunya). Aquest fet comporta la pèrdua, sinó immediata en un futur proper, de diversos llocs de treball. Fa uns dies, des del departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya es va fer públic la instal·lació de les càmeres que faran la funció que venien fent els guaites forestal.
Quants de llocs de treball es perdran? Penseu que si s’han de cobrir al menys dos torns diaris i que sempre hi ha treballadors que lliuren, ja sigui per descans setmanal, per vacances, permisos, etc. estem parlant d’una xifra que podria superar en escreix els 150 llocs de treball (més de 3 per cada un dels 47 punts de vigilància que hi ha a tot Catalunya).
La reducció de plantilles per la incorporació de les noves tecnologies ha estat una constant en les darreres dècades: caixers automàtics, oficines virtuals a l’administració pública,  robots a les cadenes de muntatge de vehicles, etc. van en detriment de llocs de treball. La llista es podria fer  exageradament llarga... És el món que en arriba, però que en molts aspectes ja el tenim aquí!  
Les noves tecnologies, a part de fer-nos la feina molt més fàcil i còmoda, també eliminen sistemàticament llocs de treball que ja mai més se recuperaran fins arribar a un punt de no retorn, es a dir, que ni les noves professions ni l’emprenedoria podran absorbir els excedents de ma d’obra d’altres sector i per tant, la xifra d’aturats creixerà de forma irremeiable.       
Però el món capitalista en el que estem vivint no pot permetre’s desaparèixer. Per tant, per a que els ciutadans de les classes baixes puguin segui consumint no queda una altra solució que donar-los una prestació tot i que, segurament, la xifra absoluta mai arribarà a ser tan alta com l’estalvi en despesa de personal que tindran les empreses (salaris i seguretat social bàsicament).
En conclusió, l’RMV ha vingut per a quedar-se i les generacions futures s’hauran d’anar acostumant a conviure amb aquest subsidi.