dijous, 13 de novembre del 2008

CACICADES

Si pregunto l’origen de la paraula “cacic”, segurament pocs contestaríeu de forma correcta. Els cacics eren cap tribals de tribus indígenes del que després es va conèixer com Amèrica. Duna manera molt més propera coneixem com a cacic aquell personatge que controla els destins d’un determinat grup i exerceix en ells una influència quasi paternalista, concedint-los favors a canvi de la gratitud quasi “a per vida” i exercint la seva voluntat absoluta.
Avui he vist dos casos d’exemples d’aquesta manera d’actuar caciquil. La primera l’he escoltat a la Cadena SER i es refereix a l’ajuntament de Madrid (capital i cort!) Segon la mateixa informació és, l’ajuntament de la capital del Regne d’Espanya, el mes endeutat de tots. No obstant això, res el priva de subvencionar amb 70.000 euros l’equip de bàsquet de la universitat americana de Georgetwon. Segurament us preguntareu el motiu. L’alcalde Alberto Ruiz-Gallardón (aparentment el líder del PP més moderat) ho ha justificat dient que es “promou la ciutat entre els estudiants americans”. Però en aquesta universitat és on va impartir classes l’anterior president del govern espanyol, José Maria Aznar i, de tant en tant, és cridat per a fer-hi conferències!
L’altra notícia m’ha estat tramesa al correu electrònic i l’origen és la revista digital el Observador de Màlaga. Segons la revista, l’ajuntament de Màlaga subvenciona amb 70.800 euros (com veieu una quantitat molt semblant a l’anterior), ficant anuncis a la revista Bulevar de Málaga, que dirigeix el corresponsal de l’ABC a aquella ciutat i que és el marit de la cap de servei de premsa i comunicació del consistori malagueny. Així tot queda en família!

1 comentari:

emili nieto ha dit...

N'hi ha molts de cacics. No cal anar a Madrid o a Màlaga. Per les nostres contrades, n'hi ha hagut, n'hi han i n'hi hauran. Estic convençut que tú en coneixes uns quants, alguns més dolents que la tinya.