dimecres, 6 de gener del 2010

ELS REIS MAGS


Han passat les festes i a les Terres de l’Ebre no ens ha tocat ni la grossa de Nadal ni la rifa del “Niño”... Anava a dir que “ni res de res” quan de sobte me’n he recordat que a “algú” de Tortosa li va tocar la grossa de la Primitiva. Però com diria el poeta “una flor no far maig”. Per a tota la resta d’ebrencs i ebrenques, de nascuts aquí o vinguts de fora, sigui quin sigui el seu origen, res de res. Caldrà esperar-nos un anys més?
Tal com informava avui el diari el Punt, no els Reis Mags, però si els “Reis Maulets”, han deixat carbó a diferents empreses i organismes de les nostres terres. El carbó, com tothom sap, és l’antítesi del premi, encara que avui els pastissers el fan dols per a suavitzar el mal moments.
Suposo que els “Reis maulets” no han pogut passar per totes les empreses i organismes que s’ho mereixien i, molt possiblement, han optat per repartir el carbó entre els més significatius: la constructora FADESA que tenia que fer una gran urbanització al terme de l’Aldea, al costat mateix de l’Ebre; a la LEAR de Roquetes que quan properament tancarà les seves obres i finalitzarà les activitats a les nostres terres hi deixarà 518 treballadors al carrer; a l’Ajuntament de Tortosa, per “privatitzar la gestió de l’aigua” posat en mans privades el 49 % de l’EMSP; i, finalment, a l’Ajuntament d’Amposta per “reprimir qualsevol intent d’expressió crítica amb l’ajuntament” (aquí han tirat cap a casa...)
Però ni hi són tots... Encara que els que estan, per a mi, s’ho mereixen!
És evident que la crisi ha fet estralls a les nostres comarques. Tal com també informa avui el Punt, a Catalunya l’increment sobre l’any anterior va ser d’un 33 % i això significa en xifres absolutes 561.751 desocupats més. Van ser moltes les empreses de les nostres comarques que van tenir que recorre als “expedients de regulació d’ocupació” (ERO) per a mirar de salvar l’empresa. Un cop més, qui paga el cost de la crisi és, un altre cop, el treballador. No sé si totes, però segurament que entre aquestes també en podríem trobar alguna que es mereixia carbó com les que s’han citat.
En quans als ajuntaments, n’hi ha que ho fan més bé i d’altres no tant, però qui marca les línies a seguir en la política municipal, sol ser l’alcalde. Bel i Ferré no han estat bons alcaldes, al menys aquest 2009 que tot just acabem de tancar.
Finalment, els Reis Mags, aquests cop personalitzats amb Montilla, Carod-Rovira i Saura, tampoc no ens portaran la anunciada i desanunciada vegueria de l’Ebre. Per un moment em va donar la sensació de que era com una gran goma elàstica que ara venia i ara marxava. Però el més greu de tot és la poca mostra d’unitat i fermesa que ha fet la classe política de les Terres de l’Ebre. És cert que s’han sentit veus a favor, com la del delgat del govern Lluís Salvadó (que vull pensar que ho va fer representant a tota la resta de directors de serveis) i, sobre tot, la de Josep Bayerri, una ment lúcida que sol ressorgir de tant en tant. Però també veus discrepants, si més no, en un intent de posar “pals a les rodes” i, només per això ja es mereixen el carbó en la seva varietat amargant i indigestiva.
És cert que d’aquestes veus se’n han sentit més enllà del nostre territori i possiblement han ressonat amb més força si cal. El que no sé si allí també els “Reis Maulets” han anat a deixar-los carbó. Sinó ho han fet també s’ho mereixien!
Finalment, esperar que, sinó tot, una bona part dels nostres problemes i mancances es puguin anar solucionat al llarg de l’any. Que sigui cert que des del govern de la Generalitat ens “prioritzaran” a l’hora de fer inversions que creïn llocs de treball i que es puguin complir els desitjos individuals de cadascú de nosaltres. Segurament tots tenis les nostres prioritats...