diumenge, 10 de febrer del 2013

ELS CASTELLS, UNA TRADICIÓ FORANA



Un dia de fa quasi 4 anys, mon fill Albert em va dir que s’havia fet casteller. Davant la meva sorpresa em va dir: No m’has dit sempre que tenim que estimar els nostres tradicions?  I jo li vaig respondre: Les que ens son pròpies, no les dels altres territoris de Catalunya.
Quan l’Albert i la Núria van tenir el primer contacte amb els Castellers de la Sagrada Família de Barcelona, la Meritxell, que també és d’Amposta, ja feia uns quants anys que hi estava. Després altres noies d’Amposta anirien recalant a la mateixa colla. Ara mateix en són 8, més un noi de Sant Jaume d’Enveja.
L’afició als castells és enganxosa. A part, es cultiven diversos valors, com ara l’amistat, el treball en equip, el sacrifici, la superació, la constància... Amb tots aquest ingredients, no ens ha de semblar gens estrany que un dia, l’Albert, pensés en portar la tradició castellera a les Terres de l’Ebre. Així va ser com va començar a agafar cos la colla castellera dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta que, després de fer un taller sobre castells a Deltebre a finals del mes de novembre, va reunir joves de les 3 poblacions deltaiques.
El que desconeixien però, és que a l’Ametlla de Mar també s’estava formant una colla castellera i, encara que fos per poc, els portaven un lleuger avantatge. Es podria comparar amb aquella cançó de Mecano que explicava la historia del capità Scott que quan va arribar al Pol Sud es va trobar la bandera noruega que havia plantat poques setmanes abans Roald Amundsen.

Los Xics Caleros, que és com s’anomena la colla de l’Ametlla de Mar, van ser batejats diumenge passat dintre dels actes de les festes majors de la Candelera, la patrona del poble mariner. A l’esdeveniment hi van assistir com a padrins representants de les colles Xiquets del Serrallo (de Tarragona) i Castellers de Vilafranca, així com una nodrida representació dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta que van col·laborar activament fent pinya, que, en l’argot casteller, és el grup de persones que subjecten la base del castell. L’expectació va ser tan gran que pràcticament no hi va faltar cap mitjà de comunicació relacionat amb les nostres comarques.  
De moment, els Xiqüelos i Xiqüeles d’Amposta continuen amb els assajos cada dissabte per la tarda, alternant el Casal d’Amposta i el Maset de Deltebre. La colla ha anat ampliant el nombre de membres, així com les poblacions de procedència. Ara mateix, a part dels iniciadors, hi ha components de Vinaròs (un d’ells, Xavier Fontelles, va ser  cap de colla dels Castellers de Sant Boi), la Ràpita, Tortosa, la Sénia i la Galera. De tant en tant, també hi col·laboren membres de la colles de Barcelona de la Sagrada Família i de la Vila de Gràcia i, diumenge passat, durant el bateig dels Xics Caleros, es van oferir els Xiquets del Serrallo. A part de les colles estrictament castellers també han mostrat el seu interès grups de dolçainers i tabalers.
Perquè a diferència de la resta de colles existents arreu de Catalunya, als Xiqüelos i Xiqüeles del Delta els acompanyarà un grup de dolçainers en lloc dels tradicionals grups de gallers. El color de la camisa que, a l’igual que els equips esportius diferencia unes colles de les altres, serà el blau i l’escut, a hores d’ara encara està per escollir.
Precisament, sobre l’escut, s’ha fet un concurs on, finalment, s’hi van presentar més de 20 propostes, entre les quals, s’escollirà el que identificarà a la colla.
Com es pot comprovar, l’èxit està assegurat abans de començar. Ara només falta debutar (en una data encara per concretar) i la continuïtat que ha de tenir qualsevol tipus d’associació.
Com diu l’eslògan casteller: Força, sacrifici, valor i seny!