dissabte, 9 de febrer del 2013

L'ABANS DE I EL DESPRÉS DE

Un acudit del mestre Ferreres publicat al Periódico.
Com a ciutadà, espero que el cas Bárcenas marqui un abans i un després amb el tracte que es dispensa als delinqüents de guant blanc.
Fins ara, la majoria dels polítics que s’havien enriquit il·lícitament gràcies a dispensar tractes de favor a determinats empresaris , financers que havien estafat, constructors que havien subornat els polítics per tal d’aconseguir requalificacions de terrenys o determinats contractes, etc. han rebut un tracte de favor per part de la Justícia. El ciutadà del carrer, el que treballa o està aturat, el que paga el seus impostos o sobreviu com pot gràcies a l’ajut dels serveis socials i determinades oenegés, percep que els components dels col·lectius esmentats solen sortir molt ben parats del seu pas per les dependències judicials. Quan no se’ls absolt (o se’ls condemna a penes mínimes), al cap de poc, els indulta el govern de tort, davant l’estupefacció de la societat.
Encara que de casos de corrupció política i financera n’hi ha hagut sempre (hi ha qui opina que van intrínsecament lligats a la manera de ser del propi humà), la realitat és que durant els anys de la bombolla immobiliària van créixer de forma desmesurada. Precisament, tots els que ara estan pels tribunals deriven d’aquella època.
De tots ells, els qui afecten a Iñaqui Urdangarin, el gendre del Rei i a alts càrrecs del PP són els més mediàtics i, en menor mesura, els que afecten a l’Oriol Pujol per un costat i a alguns dels seus germans per l’altre.
Ara mateix, la societat no entendria que, si es demostra que són culpables, no se’ls condemni d’acord amb les penes comeses i el volum de diners que han obtingut irregularment.
Per tant, la societat espera que la Justícia faci un gir si no de 180 graus, al menys important i que consideri a tots els delinqüents per igual.
Si no és així, i els que ara estan imputats, se’n surten, com diuen els castellans, de rositas, la societat, que ara mateix ja està al límit de la saturació, pot acabar per rebel·lant-se en contra d’un sistema que, a hores d’ara, molts ja consideren corrupte.