dilluns, 30 de desembre del 2013

LA PINTADA



Un poble sense alcalde diu no al transvasament. Aquesta va ser la pintada original que va aparèixer a una paret de la punta del barri del Grau d’Amposta. Estava en un lloc ben visible segons arribaves de Tortosa i es va convertir en tot un símbol de la lluita antitransvasament de l’Ebre per a la gent de la nostra ciutat. Era el principi del moviment de la Plataforma en Defensa de l’Ebre i de les manifestacions pel territori i més enllà...
La societat ampostina estava molt dividida. Els que no teníem res a perdre defensàvem aferrissadament el nostre riu. De la nostra butxaca ens varem pagar els desplaçaments a Saragossa, Barcelona, Madrid, València, Palma de Mallorca, Brussel·les... Allà on calia portàvem la nostra veu. Hi havia pobles com Tortosa, Sant Jaume d’Enveja, l’Aldea, l’Ametlla de Mar, la Ràpita, Ulldecona que sovint, el seu alcalde es desplaçava acompanyant els manifestants. No era el cas d’Amposta. Joan Maria Roig, lluny de posicionar-se al costat nostre, va preferir recolzar els interessos socioeconòmics d’algunes entitats poderosos que actuaven com autèntics lobbies de pressió. La Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre i d’altres van trobar a l’ajuntament (CiU) el suport necessari per a defensar la seva menjadora. De fet es donaven suport mutu ja que els interessos d’uns i dels altres eren força coincidents.   
Durant els primers mesos la pintada va ser esborrada i reescrita diverses vegades depenent del bàndol que representava la persona que ho feia. 
Tal com s’apropaven les eleccions municipals de 2003, CiU es va veure en la necessitat de desviar l’atenció cap a un altre lloc i mirar de passar de puntetes pel tema més calent que estava vivint el territori en moltes dècades. La fàbrica d’idees de CiU va pensar en un lema per il·lusionar al seus i repetir victòria (cosa que finalment va aconseguir): Amposta capital.
Al cap de poc temps la pintada inicial va ser rectificada per alguna ma propera als qui manen: Amposta un poble capital. Com podreu comprovar la paraula alcalde va desaparèixer difinitivament i ja mai més ha tornat a sortir.
Anys més tard el sentit de la pintada va canviar: Per Amposta, no passaran, recordant el crit d’arenga de Dolores Ibarruri (la Pasionaria) quan l’exèrcit republicà defensava Madrid dels atacs de les forces franquistes.
Així va estar un bon grapat d’anys fins que fa poc hi van aparèixer més pintades de tendència feixista com a d’altres punts d’Amposta com per exemple per la zona inferior del passeig del riu. Van durar poc. Ràpidament van estar esborrades i al seu lloc s’hi pot llegir: Viva la República, signada per JCPC (Joventut Comunista del Poble Català) De vegades penso que la pintada té vida pròpia...
Sense cap dubte aquell lloc és un bon aparador, però ignoro si l’eficàcia de l’anunci, té sobre la ciutadania els efectes que, segurament, espera qui ho fa... Per què si no es així, quin sentit té embrutar les parets? Als menys s’hi pintés un mural com molts d’altres que també hi ha per la nostra ciutat que són veritables obres d’art.
La pintada en qüestió és, comparat amb les anteriors, tan modesta que només arribar a la categoria de graffiti. Ara bé, com l’original, cap. La d’Amposta un poble sense alcalde va tocar la fibra sensible dels que governaven en aquell moment i cal, encara ara, qualificar-la de genial.