dissabte, 14 de desembre del 2013

QÜESTIÓ DE PREPOSICIONS

No recordo que la preposició contra hagués portant mai tanta controvèrsia, fins al punt de presentar una demanda judicial.
Espanya contra Catalunya: una mirada històrica’ és el títol d’un simposi que va començar ahir a Barcelona amb la pretensió de posar sobre la taula les relacions entre totes dues comunitats al llarg de 300 anys, concretament, a partir de l’11 de setembre de 1714 que és quan les tropes borbòniques de Felip V entren a Barcelona després de derrotar l’últim reducte de l’exèrcit català.
 Partits han demandat als organitzadors del simposi: el PP, C’s i UPy D. La lideressa d’aquest darrer partit, la Rosa Díaz, fins i tot ho ha comparat amb el nazisme, una forma molt frívola de veure les coses i que ja ens comença a cansar.
És inqüestionable que quan una nació surt perdedora d’una guerra, l’exèrcit guanyador pren represàlies contra els vençuts i, els governs, imposen un nou ordre, encara que sigui a la força.
Aquesta situació es va viure després de 1714 amb la construcció de la Ciutadella, un fort que en lloc de defensar la ciutat v ser per a reprimir-la, la qual cosa va significar un fet inèdit i sense precedents. També amb el Decret de Nova planta, es va subordinar els catalans (què amb els reis de la Casa d’Àustria havien mantingut un alt grau d’autonomia) que van d’haver d’acatar les lleis de Castella.
No pretenc revisar la història ni explicar-la, només em limito a fets concrets i molt determinants per a poder jutjar les vides paral·leles de les dues nacions.
L’altre gran fet on Catalunya es va d’haver d’enfrontar a Espanya va ser la guerra Civil Espanyola. Si bé  és cert que al principi de la guerra el territori espanyol estava dividit en dues parts bastant iguales: les zones on va triomfar el que es va denominar Glorioso Alzamiento Nacional i aquelles que es van mantenir fidels al règim legalment constituït com era la II República Espanyola, el final de la guerra va ser pràcticament Espanya contra Catalunya, encara que alguns territoris catalans ja feia diversos mesos que estaven sotmesos per l’exèrcit franquista.
Us posaré un exemple molt clarificador per a que us en adoneu de l’estima que es tenia als catalans. Front de l’Ebre 1938. La majoria de catalans que lluitaven sota les ordres del general Franco ho feien al terç de requetès de la Mare de Déu de Montserrat. Tant al front de l’Aragó com posteriorment al de l’Ebre, Franco els situà a primera línia de foc i, per tant, van ser constantment massacrats pels republicans. De fet, després de Belchite y el control de l’Aragó es va d’haver de refer la unitat perquè el nombre de baixes l’havien deixat amb molts pocs efectius.
Franco, com no va poder sotmetre Catalunya en alguns aspectes com la llengua (entre els conciutadans es seguia parlant català) es va inventar una estratègia per mirar de castellanitzar-nos: les immigracions procedents sobre tot de Andalusia, Extremadura i Aragó cap a Barcelona, Tarragona i les seves àrees de influència.
Si bé és cert que la majoria de nouvinguts han conservat el seu idioma (i fins i tot el seu accent), els fill i sobre tot els nets s’han acabat integrant del tot fins al punt de que molts d’ells són tan favorables a la independència de Catalunya com els que hem nascut aquí.
Possiblement als castellans els hauria agradat més una altra preposició: con. I si ho haguessin escrit tot en castellà, millor encara: España con Cataluña... Y ¡olé!!