dimecres, 23 de juliol del 2014

EL BBVA ES QUEDA AMB CATALUNYA CAIXA (I PART)

En català Banc Bilbao-Biscaia-Argentària (BBVA)ha comprat Catalunya Banc al presentar la millor oferta. Les altres dues entitats que volien fer-se amb el banc nacionalitzat eren Caixabanc , el Santander i la Société Générale. Pel camí s’han perdut 11.600 milions d’euros que han sortit dels fons públics (es a dir, dels ciutadans espanyols) i s’han volatilitzat en un tres i no res.
Dir que una banc basc ha adquirit un de català, seria una manera molt simplista d’explicar-ho, ja que avui en dia, la majoria d’entitats financeres han perdut gran part de la seva vinculació amb el territori.
Fent una mica d’història, encara recordo quan per una part existia el Banc de Bilbao, per l’altra el Banc de Biscaia (Vizcaya) i per l’Altra Argentaria, que era la corporació que va agrupar les diferents entitats financeres estatals: Caixa Postal, Banc Exterior d’Espanya, Banc de Crèdit Agrícola, Banc Hipotecari d’Espanya, Banc de Crèdit Local i Banc d’Alacant. Dintre de la mateixa operació de fusió van entrar d’altres entitats, com per exemple Banca Catalana.
Després de la bombolla immobiliària i amb la profunda crisi financera que va sacsejar Espanya, alguns caixes d’estalvis es van haver d’agrupar i convertir-se en banc. Així va néixer el grup Unnim (Caixa de Sabadell, Caixa de Terrassa i Caixa Manlleu), que també va ser nacionalitzat abans de ser adquirit pel BBVA.
Mentre, Catalunya Banc (durant un temps Catalunya Caixa) va sortir de la fusió de Caixa Catalunya (abans de Barcelona), Caixa Tarragona i Caixa Manresa. Les dues primeres vinculades amb les Diputacions Provincials respectives.
Quan existien les caixes d’estalvis, la xarxa d’oficines era immensa, sobre tot durant els anys de la bombolla immobiliària. Per aquell temps, a Amposta hi van aterrar una sèrie d’entitats noves que van durar fins l’inici de la crisi. A saber: Caixa Sabadell (no confondre amb Banc Sabadell), Caixa Terrassa, Caixa Manlleu i Banc Pastor. Possiblement alguna més, però no me’n recordo.
Fins i tot Caixa Tarragona va obrir noves sucursals, com la que hi va haver davant l’antiga parada de busos i la Caixa amb l’oficina del carrer Amèrica. Allà on hi podia haver negoci, allà que es desplaçaven les entitats financeres. Al final, tal i com s’ha comprovat, només era façana.