dissabte, 12 de juliol del 2014

LA COMARCA DEL MONTSIÀ

Quan estàs amb gent d’Ulldecona te’n adones de els males relacions que té Amposta, com a capital de la comarca del Montsià amb la resta dels pobles. Que la relació sigui més o menys dolenta (sembla que bona no ho pot ser mai), depèn del color de l’alcaldia del poble, ja que, el color de la capital tots sabem quina és, al menys en els darrers 27 anys (28 en acabar la legislatura)
Sobre la creació de la comarca s’hi troben molt poques referències a Internet. De fet no diu res sobre aquell a qui a Amposta se’l coneix com a el pare de la Comarca: Emili Vives i Bertomeu. Les poques referències que hi surten del personatge és pel nom que porta la sala de plens del Consell Comarcal.  
A Amposta l’única referència que hi trobem és al final del carrer Major, poc abans d’arribar a la plaça de l’Ajuntament. Allí, una placa recorda que va néixer en aquella casa, tot just on es trobava la botiga d’alimentació Casa Vives fins la dècada dels anys 80.
A Ulldecona es pregunten el motiu pel qual no han tingut el mateix reconeixement tots els assistents a la reunió que es va fer per a crear la comarca l’any 1936.
Quan estava de regidor a l’ajuntament ampostí, a la sala Saint Jean de la Rouelle (una població francesa agermanada amb Amposta), emmarcat i quasi que abandonat sobre un armari, hi havia una mena de la còpia de l’acta fundacional. Dels 10 pobles que integraven la comarca del Montsià (Alcanar, Amposta, Freginals, La Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona –Sant Jaume d’Enveja, una vegada independitzat de Tortosa s’hi va unir molt més tard), només dos van votar a favor de la capitalitat d’Ulldecona, tots els altres van votar per Amposta.
Sempre m’he preguntat quin altre poble va votar per Ulldecona (donant per suposat que el representant d’Ulldecona va votar pel seu poble) Penso que va ser Godall, per raons de veïnatge. Tal com estaven les comunicacions per aquella època, el més normal és que els godallencs acudissin a comprar a Ulldecona per la carretera (o camí) de les Bruixes. 
Un dels moments de més controvèrsia va ser durant la construcció de l'arxiu comarcal. Ulldecona té un gran arxiu històric, en canvi el d'Amposta, el que hi ha a l'ajuntament seria molt més recent. Ulldecona hagués volgut que l'arxiu s'hagués fet allí, però la capitalitat mana. Així que es va acabar fent a Amposta. L'arxiu (que durant l'ay passat va estar uns mesos tancats) és molt modern i pot guardar molts de documents amb les centenars de metres d'estanteries que té, però el cert és que està pràcticament buit. 
La biblioteca Sebastià Juan i Arbó es també comarcal, però al principi de publicar la revista Raïls pel Centre d'Estudis d'Ulldecona, segons em van dir, ni coneixien la seva existència, mentre que la de la Sénia en comprava dos exemplars: un per a ser consultat i l'altre per a guardar-lo.    
Vaig explicar als falduts que fa uns anys, quan els convergents d’Amposta es van traure de la mànega el lema Amposta capital i reivindicaven la capitalitat de les Terres de l’Ebre, en un escrit, m’hi vaig mostrar d’acord, sempre que fos Ulldecona la capital del Montsià. Evidentment ho vaig dir amb ganes de tocar el que no sona a Roig i companyia. La resposta per part del hooligans convergents va ser tant contundent com desagradable. Em van dir de tot menys guapo. I tal com els caracteritza, amagant la identitat. Evidentment. Són així de valents!