dijous, 24 de juliol del 2014

RAJOY-MAS: TROBADES A LA TERCERA FASE



Finalment, dimecres 30 de juliol, hi haurà la trobada a alt nivell, entre el President de les Espanyes Mariano Rajoy i el President de Catalonia Artur Mas I.
Tot just un dia abans de que acabi el mes per a contradir els meus pronòstics que vaticinaven que no es faria abans de setembre. No és la primera vegada que m’equivoco, ni serà l’última.
Com que la trobada es farà amb llum (no sé si fins i tot taquígrafs) i de llum n’hi ha de trifàsica, d’aquí el títol de l’entrada.
Curiosament (o no), dos dies abans, Rajoy rebrà oficialment el nou líder del PSOE Pedro Sánchez que haurà estat ratificat pel congrés del partit que es farà durant el cap de setmana.
Serà una trobada de cortesia on el President del Govern rebrà al Secretari General del primer partit de l’oposició (de moment) Encara que no es coneix l’ordre del dia, segur que la reunió serà d’alta volada i es podrien tractar temes importants.
Hi ha qui diu que podrien formalitzar un front comú per a intentar parar el procés independentista català (i posteriorment el basc)
Fa uns dies, si ho recordeu, ja vaig apuntar la possibilitat de que Rajoy oferís a Mas reformar la Constitució per assolir un estat federal. Llavors encara no sé sabia de la trobada entre Rajoy y Sánchez.
Imagino que Mas anirà preparat per escoltar qualsevol cosa, fins i tot aquesta. El que està per veure és si, finalment, ho acabaria acceptant o n’hauria de parlar amb els seus socis de viatge.
El més lògic és que abans parlés amb Junqueras, Herrera i Fernández. La pilota estaria sobre la teulada independentista i ja no es podria acusar al govern de no oferir alternatives.
No cal dir que el bàndol nacionalista comptaria amb un aliat: UDC. Pelegrí, el substitut de Duran a la Secretaria General de CiU ja ho va dir. Son confederals.
Costa entendre quina diferència hi ha entre federal i confederal. De vegades només és qüestió de matisos.
Potser haurem de recular 150 anys per mirar si la guerra de Secessió dels Estats Units ens aclareix què vol dir exactament cada concepte.