dimarts, 15 de juliol del 2014

La confessió de Jordi Pujol

Xavier Sardà
Periodista

Diumenge, 13 de juliol del 2014
 
Jordi Pujol se senya davant de l'altar i s'agenolla al confessionari.
-Ave Maria Puríssima.
-Sense pecat concebuda. Digue'm, fill, ¿quins pecats has comès?
-Una pregunta teològica, mossèn. ¿Els pares tenen responsabilitat pels pecats dels seus fills?
-L'Evangeli ens diu que un bon arbre no produeix mal fruit, i que un arbre dolent no pot produir fruit bo. Ens ho recorda sant Alfons Liguori, que va viure al segle XVIII.
-Ja veig mossèn. Però, ¿això vol dir que els pares són responsables o que no?
-Sant Mateu a 7:16 ens diu: «Es cullen raïms dels arços i figues dels esbarzers».
-¡Collons, que complicat! Miri, mossèn, tinc set fills com set sols i la veritat és que tots s'han sabut situar molt bé.
-Això és que deuen haver tingut un bon exemple perquè, també segons sant Mateu, és molt difícil trobar fills virtuosos que hagin estat criats per pares immorals.
-Això dic jo, pare. Els vaig inculcar els valors de l'esforç i el sacrifici, ¿sap? I m'han sortit empresaris i polítics de primera.
-Miri, sant Joan Crisòstom diu: «Tenim un gran dipòsit en els nens. Atenguem-lo amb gran cura». Els fills ens han estat confiats i si es perden per negligència, els pares hauran de retre comptes a Déu. Per cert, ¿quins són els pecats dels seus fills?
-Miri, passa que hi ha molta enveja, molta maledicència i molt de despit. Els jutges estan investigant algunes menudeses sense importància.
-¿Quina mena de... menudeses?
-No ho sé, exageracions. Que si un té 55 milions d'euros en paradisos fiscals i portava dineret a Andorra amb motxilles. Que si l'altre feia tràfic d'influències i suborn amb les ITV... Que si l'altre es va vendre una cinquena part de la seva consultora a una empresa madrilenya perquè s'ubiqués a Catalunya i l'any següent aquesta empresa va aconseguir 60 milions en contractes de la Generalitat. Que si la meva dona i els meus fills van ingressar més de tres milions a la banca privada d'Andorra. Miri si són menudeses, que la premsa catalana ni ho investiga.
-Ja veig... menudeses. Vaja, set fills ben situadets. Un pare de l'església va dir: «En el dia del judici els pares hauran de retre comptes per tots els pecats dels seus fills. Així, aquell que ensenya al seu fill a viure en el bé tindrà una mort feliç i tranquil·la». Esclesiastès 30:3,5.
-Punyeta, pare, ¿no pot trobar alguna frase més agradable? Jo ho he donat tot per Catalunya.
-Miri, parlem clar. Aquesta parròquia està necessitada d'una reforma integral. Són uns 700.000, amb l'IVA a part.
-Fet, mossèn.
-Ego te absolvo a peccatis tuis in nomini Patris et Filii et Spiritus Sancti. 

Publicat el Periódico de Catalunya.