dissabte, 5 de juliol del 2014

LES NOVES TECNOLOGIES DEL FUTBOL



Entre tots els esports, el futbol és un dels que més reticent és a l’hora de fer modificacions, ja sigui en les pròpies regles que el regulen com l’aplicació de la tecnologia actual per a dirimir els casos més polèmics. Diuen els defensors a ultrança d’aquesta manera de pensar que es perdria l’essència del futbol i que la polèmica que genera ajuda a la passió que es té per aquest esport.
Potser si, però és evident que, amb les decisions errònies que es prenen, sempre van en contra d’un dels dos equips. I això sempre és una injustícia. No em val que es digui que si l’àrbitre se’n adona, després compensa, ni que s’equivoquen a favor o en contra de tots dos equips...
Al mundial de Brasil (que aprofito per a dir que l’estic seguit molt poc) hi ha dues novetats. La primera és l’ús de les noves tecnologies per a dictaminar sobre els gols fantasma i, la segona, és la possibilitat de fer temps morts quan la calor afecti als jugadors. La primera és una mena d’ull de falcó que ja s’està usant al tennis de fa molts d’anys.
Però, ¿no seria també aconsellable usar la tecnologia per a poder sortir de dubtes a l’hora d’assenyalar o no un penal o comprovar si hi ha hagut agressió en una determinada jugada o només s’ha teatralitzat l’acció?
L’altre dia, un dels considerats millors jugadors del mundial, l’holandès Roben (jugador del Bayer de Munic de Pep Guardiola), va simular un penal que va donar la victòria a la seva selecció. Com diria Joaquim Maria Puyal, Roben i va posar més pa que formatge la qual cosa vol dir també la manca de fair play del jugador taronja.
En situacions paregudes, sinó ho fa l’àrbitre durant el partit, ho hauria de fer la FIFA d’ofici, tal com ho ver en el cas de Luis Suárez i la cèlebre mossegada que li va clavar al jugador italià. Per a mi, tan punible és una acció com l’altra. La manca d’esportivitats és, en tots dos casos, més que evident.