dilluns, 26 de juny del 2017

Ni una gota de veritat

Periodista

És probable que vostè sigui una dels centenars de persones que el cap de setmana passat van rebre un whatsap en què s’alertava que a l’Hospital de Sant Pau no quedava «ni una gota de sang». Potser també va veure en alguna xarxa social la imatge de la torre Eiffel amb els colors de la bandera d’Espanya com a homenatge al triomf de Rafa Nadal a Roland Garros. Tant una cosa com l’altra eren mentida. En el primer cas ningú sap d’on va sortir la petició falsa. En el segon, va ser el compte de Twitter Maldito Bulo –encarregat de desmuntar les falsedats que sovint circulen per internet– qui va explicar que la imatge del monument francès corresponia a una campanya publicitària de l’any 2016. Per cert, més d’un mitjà l’havia donat per bona i l’havia publicat en la seva edició on line.
S’ignora també la procedència dels cupons de 150 euros gratis per comprar a Mercadona. Però aquest mes l’oferta ha anat corrent de telèfon en telèfon. Fins que hi va haver el desmentiment.
El que abans era un rumor ara es converteix en viral sense que hi hagi comprovació prèvia. Només fa falta veure com a Facebook es repeteixen sense control les informacions falses sobre pintallavis que provoquen el càncer, curacions miraculoses de tumors i tractaments publicats en portals desconeguts que aconsegueixen que hi hagi qui els fa d’altaveu. Molts, moguts, per la bona voluntat. Altres, per morbo, audiència o incompetència (a vegades per tot a la vegada). L’últim exemple de com triomfen les barbaritats l’ha donat el presentador Javier Cárdenas relacionant l’ús de les vacunes i l’autisme. Només que s’hagués informat mínimament s’hauria assabentat que la teoria a la qual donava pàbul és falsa i prové d’un estudi de fa dues dècades i que en el seu moment va ser desmentit (i retirat).

Morts molt vius

La xarxa està plena de morts molt vius. A Ricky Martín el van matar en un accident de trànsit. Joaquín Sabina o l’actor Benicio del Toro són altres famosos que saben el que se sent al llegir la notícia de la teva mort. Que dit sigui de passada, deu ser tota una experiència.