dissabte, 14 d’abril del 2018

DEMOCRÀCIA O ‘PUNYETES’


En democràcia, la voluntat del poble hauria de prevaldre per damunt de tot. Però com el poble no pot exercir aquest poder directament, per això escull els seus representants que són els parlamentaris que conformen una assemblea o parlament.
Però la democràcia és tan imperfecta com ho imperfecta és la pròpia societat. I es per això que per a gestionar-la, a part del parlament s’ha de crear un govern i uns elements que vetllen pel compliment de les normes tant col·lectives com individuals.
El principal problema resideix quan se prostitueix la democràcia. Quan se coarta les llibertats del poble mitjançant normes injustes fetes a mesura dels seus governants per a protegir els interessos dels poderosos en detriment dels elements més febles de la societat.
Quan s’arriba en aquest extrem ja no hauríem de parlar de democràcia (tot i que en aparença s’hi sembli), sinó d’una altra cosa, com per exemple punyetes, que és una paraula molt nostra i que té un significat una mica ambigu.

L’origen de la situació catalana i la seva relació amb l’Estat espanyol arranca de l’època de l’Estatut de Miravet, el més mutilat dels tres que ha tingut Catalunya ( Núria i Sau)  
El President Pasqual Maragall va ser el gran impulsor d’un nou Estatut per a Catalunya, el que finalment se denominaria Estatut de Miravet. El Parlament de Catalunya va aprovar per una amplíssima majoria un primer text en una sessió solemne el 30-09-2005. El resultat va ser de 120 vots a favor (PSC, ERC, ICV i CiU) per només 15 vots en contra, els del PPC.
Però els interessos polítics de determinats partits i personatges, fan fer que el Congrés dels Diputats amb majoria del PSOE l’acabés mutilant. Però si amb això no n’hi havia prou, el PP el va portar davant el Tribunal Constitucional que el va acabar deixant-lo a la mínima expressió.

Per tant, el text que va aprovar en referèndum la ciutadania de Catalunya (abans de les sentències del TC), va ser un text ligth respecte al que va aprovar el Parlament de Catalunya.  
Vull dir amb això que no se va respectar la voluntat del poble català i la seva pretensió d’assolir molt més autogovern.
Els anys de la crisi econòmica provocada pels més poderosos per a recuperar molta part dels drets que els ciutadans havien anat guanyat poc a poc van jugar en contra de la gran majoria de la societat (catalans inclosos) A Espanya el PP va tenir un paper predominant a l’hora de retallar drets i llibertats en pro d’una recuperació econòmica que a hores d’ara una part de la ciutadania encara no ha notat.  
Quan el PP s’omple la boca amb paraules com democràcia o estat de dret hem de pensar que estan parlant de punyetes ja que no és ni per aproximació una autèntica democràcia.
Ara, el Ministre de Justícia espanyol Rafael Catalá troba que es un error gravíssim que la Mesa del Parlament de Catalunya aprovi querellar-se contra el jutge Llarena, el que porta els casos en contra dels polítics catalans que, segons la seva interpretació, van revoltar-se contra Espanya i les seves lleis.

Els jutges, com la democràcia i la societat tampoc són perfectes i moltes vegades jutgen (ja ho sabem) influenciats pel govern o per l’opinió pública o tal vegada pels dos.
I dictar una sentència saben que és injusta és prevaricar i, per tant, s’infligeix la pròpia llei.
Hem arribat a un extrem que és difícil saber qui actua correctament (que seria buscant el benefici de la societat) i qui ho fa de forma partidista perjudicant a àmplies majories. Però el que està clar és que davant de les injustícies s’ha d’actuar.     
I recordeu, la força per a canviar el que no ens agrada la tenim nosaltres. Se diu votar. Votar si volem democràcia o volem punyetes.