dimecres, 27 de juny del 2018

DESMUNTANT TEORIES


Avui he llegit al Periódico la carta d’un senyor que de sobte, el cap de setmana passat, li van entrar ganes de fer la Declaració de la Renda. Però ah! Resulta que no va trobar l'import de la casella 450 que és la mare dels ous per a poder obtenir el número de referència que, a la vega és la clau per accedir a la Renda Web que l’Agència Tributària posa a disposició d'una gran majoria de contribuents. Segons ell s’ha trobat en tota mena de dificultats i ni amb la clau pin hi pot accedir.  
Tot i que desconec els detalls de tot el procés, tinc moltes coses que dir sobre el que explica a la carta on acaba dient que davant les dificultats troba lògic que molts vulguin defraudar.
Amb tots els filtres que tenen els diaris a l’hora de publicar una carta, torbo hi ha molt de desconeixement sobre determinats fets. Temps enrere el propi Periódico publicava una carta sobre un senyor que va anar a presentar un model  037 (declaració censal) a l’Administració de Tortosa de l’AEAT i sobre la que vaig opinar que el que explicava aquell senyor o bé s’ho va entendre malament o directament mentia. A la d’avui passa pràcticament el mateix.
Aquest any el termini per a presentar la Declaració de la Renda de 2017 va començar el passat 5 d’abril i acabarà el proper 1 de juliol, ja que el dia 30 és festiu. Per tant són quasi 3 mesos els que hi ha per a poder fer els tràmits pertinents per a passar comptes amb el fisc. Si un s’espera a fer-ho a darrera hora segurament se trobarà amb tota mena de dificultats, com per exemple que s’hagin acabat les cites per a poder-la fer i presentar. 
Sabeu el que passa? (I us ho dic per pròpia experiència) que la majoria de la gent, abans d’acceptar que són uns incompetents amb les noves tecnologies, prefereixen donar la culpa a qui sigui, en aquest cas a l’Agència Tributària, abans que acceptar les seves pròpies mancances.  
Jo voldria recordar que l’Agència Tributària té una sèrie d’obligacions, però nosaltres també. Una d’aquestes obligacions és haver de conservar les nostres declaracions durant 4 exercicis no prescrits (dintre de pocs dies prescriurà la declaració de la Renda de 2013) Abans les rendes se solien guardar en paper, dintre d’una carpeta o un calaix. Actualment la carpeta és virtual i de vegades tenim problemes informàtics i se perden arxius. A mi me passa sovint! Però l’Agència Tributària té un servei per a facilitar la casella 450 sempre que passi a recollir la informació la pròpia persona interessada o un familiar directe. També vull recordar que anar a fer qualsevol tràmit a l’AEAT, com fer-se el DNI o presentar-se al jutjat entra dintre del que s’anomena deure inexcusable i per tant, l’empresa on se treballa haurà de donar totes les facilitats per a poder-ho fer, prèvia justificació. El justificant d’haver fet el tràmit se demana i punt.
Dir que la gent prefereix defraudar que demanar la casella 450 és el que se diu una bajanada. Desgraciadament els petits defraudadors (i no cal que hi hagi voluntat de fer-ho) són els primers en ser enxampats. I ho fa el propi sistema informàtic, avui en dia no és com fa 30 anys que si un no feia la Renda difícilment se’l detectava.
Jo tinc una altra teoria. L’autor de la carta ha deixat que passi el temps i ara, a darrera hora, tot són presses i corrillos. Però el pitjor de tot és que l’any que ve li passarà el mateix, perquè sempre solen ser els mateixos els qui tenen aquests tipus de problemes. 


SI ALGÚ VOL LLEGIR LA CARTA PUBLICADA AL PERIÓDICO ho pot fer al seguent enllaç: