dijous, 9 de gener del 2014

ETA, INDEPENDÈNCIA, ECONOMIA...




CAS FAISÀ II? Als homes forts del PP no els va agradar gens ni mica la foto dels expresos d’ETA de dissabte passat. Per suposat molt menys que a mi. El nucli dur del partit (Mayor Oreja i companyia) van d’haver de pressionar (i de quina manera) al Ministre de l’Interior (que de tou no té res) i li van d’haver de demanar un gest per a calmar els ànims de les associacions de víctimes més properes al PP i d’altres militants i simpatitzants ancorats cap a la dreta.
Segons les informacions periodístiques, sembla ser que, des del ministeri hi va haver una filtració que va posar en avís a les persones de l’entorn de la banda terrorista que anaven a detenir. Normalment això suposa o fugides o bé destrucció de proves. Recordeu el cas Faisà, dit així perquè va tenir lloc al bar Faisà d’Irun? Llavors, qui va avisar els terroristes van ser membres dels cossos i forces de la seguretat de l’Estat i, ràpidament, des del PP van demanar el cap del Ministre de l’Interior socialista. No hauria de dimitir ara Fernández Díaz?

LA MARCA ESPANYA. L’altre dia un amic que està destinat a l’ambaixada espanyola de l’Índia em parlava de la marca Espanya i de les obres importants que estan fent empreses espanyoles per diversos països del món. El cas de Sacyr al canal de Panamà ja el coneixeu perquè la premsa m’ha parlat extensament durant els darrers dies. Però avui he llegit al diari un cas d’allò més esperpèntica. El titular del Periódico diu així: Azvi col·loca del revés els braços d’un pont llevadís a Xile. Crec que no cal ni comentar-la perquè amb el titular està tot dit, però, insisteixo, si això és la marca Espanya, millor anar buscant una altra marca per a canviar...

L’ANY ZOMBI. Així va qualificar l’economista Santiago Niño Becerra l’any 2014 (econòmicament parlant) a la Cadena SER quan l’entrevistava Carles Francino. Deia el professor que els únics que diuen que l’any 2014 serà el de la recuperació econòmica són els polítics que estan al govern i, com és lògic ho fan d’una manera interessada. Va recordar que al maig d’aquest any hi haurà eleccions al Parlament Europeu i cap partit dels que governen s’hi vol presentar amb unes dades econòmiques dolentes.
Per acabar-ho d’adobar, aquest semestre ostenta la presidència de torn Grècia, el país amb més problemes econòmics de la UE. Evidentment en voldrà treure partit, però la situació no és la ideal.

PALS A LES RODES. La fractura entre Convergència i Unió cada vegada és més gran. Fa temps vaig dir que podria passar de CiU a CiE (ja m’enteneu) De totes formes, a les eleccions europees, encara que es presenten junts, després cada partit forma part d’un grup diferent dintre del parlament. Ara des de CDC es miren en recel aquesta situació i pensen que UDC pot incidir amb els seus correligionaris europeus per a que no donin suport a la hipotètica independència de Catalunya. Ja veurem que passa.

MÉS PALS A LES RODES. Si parlem de la consulta, tampoc els hi posaran gens fàcil els del PP (per suposat), però també els del PSC, com per exemple Josep Fèlix Ballesteros, l’alcalde de Tarragona.
L’Alicia Sánchez-Camacho ja va dir que els ajuntaments amb alcalde popular no els hi facilitarien les dades censals i Ballesteros ahir va dir el mateix. Imagino que l’Institut Nacional d’Estadística (l’INE), depenent del Ministeri d’Economia només deu de cedir les dades electorals quan hi ha eleccions i en el cas de que ho demani el propi municipi (ja sabeu, per allò de la protecció de dades)
Si l’INE no facilita la informació, els ajuntament que acabin cedint les dades, tindran que utilitzar el cens electoral de les darreres autonòmiques, o sigui, el 9-N tindran un desfàs de quasi 2 anys. Ah! I una pregunta més. Finalment votaran els joves de 16 i 17 anys? Si acaben votant, d’on trauran la informació?