diumenge, 1 de març del 2009

TORTOSADEPENDÈNCIA


(Article publicat avui a Vinaròs News) És propi dels règims caciquils fer polítiques populistes i paternalistes usant, sovint, grans dosis de demagògia.
Els règims caciquils s’instauren en torn d’un líder (o cabdill) carismàtic en pobles on els seus habitants son de fàcil manipulació i de vegades, disposats a fer el que calgui per tal de complaure el seu cap. Populisme és governar d’acord amb que li agrada escoltar al poble. Sovint, s’usa la rivalitat existent entre pobles veïns per refermar l’autoestima i la pròpia identitat. Finalment, fer demagògia és “anunciar polítiques que difícilment es podran portar a terme”.
A Amposta fa anys que estem acostumats a viure episodis semblants, fruit de l’encadenament de majories absolutes aconseguides al votant del líder de torn.
Una de les tàctiques que millor els ha funcionat i que, pel fet de repetir-la de forma reiterada, al final, el poble (o millor dit, els votants de CiU), s’acaben creient, és que els socialistes ampostins som protortosins, es a dir, mirem d’afavorir els interessos de la veïna població de Tortosa en detriment dels de la nostra pròpia ciutat. Una societat no manipulada no es creuria un disbarat d’aquesta magnitud!
El darrer episodi és un escrit a l’espai que té “reservat” el grup de CiU a la Revista Amposta de la segona quinzena de gener - una revista, aprofito una vegada més per dir-ho, on l’alcalde n’és el director i no hi ha cap membre de l’oposició al consell de redacció, de fet, no hi ha ni consell de redacció, ja que porten la revista entre dues o tres persones (incloses el regidor de Mitjans de Comunicació i Noves Tecnologies) i que avui en dia, s’ha convertit, amb l’òrgan oficial de CiU a la nostra ciutat, l’aprofiten per fer propaganda de l’acció del govern municipal i altres notícies relacionades, sobre tot, amb CDC- en aquest escrit, es critica als regidors del PSC amb el títol de “Tenen vergonya els dirigents socialistes d’Amposta?” i es pot llegir el següent, referint-se a l’ampliació de la superfície comercial a Amposta: “Van votar en contra perquè pensen i diuen que a aquests equipaments només hi té dret Tortosa i per tant, a Amposta no li corresponent”. A més d’altres disbarats dirigits a complaure a la “seva parròquia”.
En canvi, si es llegeix l’acta del ple, no reflecteix això ni molt menys. El grup municipal del PSC hi va votar en contra perquè es qüestionava la manera d’actuar de l’equip de govern què, per ampliar la superfície comercial, no havia consultat a les dues associacions comercials de la ciutat: la Federació de Comerç d’Amposta i el Triangle. Des del grup socialista també s’opinava que, en temps de crisis, el que calia era fer més habitatges de protecció oficial per donar feina a les empreses i treballadors de la construcció d’Amposta.
No obstant, hi ha alguna cosa que no s’ha dit. Potser no convé? Potser caldria dir-la ja? Quins interessos hi ha darrera de l’increment de la superfície comercial? O dit d’una altra manera: Qui són els principals propietaris del terrenys on s’ubicarà la nova zona de comerç? Només cal anar al Registre de la Propietat per veure que hi són “els mateixos de sempre”: l’anterior alcalde i el seu grup d’amistats (una sèrie d’empresaris que darrerament es poden trobar a la majoria de promocions que es fan).
Els socialistes, a manca de més espai a la revista on fer cabre totes les noticies i comentaris que es generen sobre Amposta i que es tenen a bé silenciar, com no podria ser d’una altra manera, tenim la nostra pròpia publicació: Quatre Cantons”. En el darrer número es publiquen una sèrie de reculls de premsa amb titulars tan significatius com aquests: “L’Ajuntament d’Amposta només ha executat un 16,85 % de les obres previstes per aquest 2008” o “L’arquitecte municipal va cobrar durant dos anys factures il•legals” o “L’Ajuntament d’Amposta haurà de pagar 520.000 euros arran de la fallida de l’empresa que gestionava l’escorxador”.
Davant de notícies així què, reitero, van ser publicades anteriorment en diaris com ara el Punt, un membre de l’equip de govern es va adreçar a l’exalcalde de Tortosa i president de la Federació socialista de l’Ebre per queixar-se pel “que ell considerava un greu atac a l’equip de govern d’Amposta i li va demanar de fer-nos callar”. No cal dir que els socialistes ampostins, per molt que ho insinuen els “convergents”, tenim un criteri propi i llibertat a l’hora de fixar les nostres polítiques des de l’oposició a l’ajuntament ampostí sense subordinacions alienes.
El que no em queda tan clar, vista la “súplica” a la direcció del partit, és qui realment té “tortosadependència”.

1 comentari:

emili nieto ha dit...

Quanta pudor. No hi ha prou perfum per tapar els flaires dels claveguerams de la política, amb col.lectors principals, ramals i desguasos de valors podrits i malalts.

No ens treurem en la vida aquesta casta casposa d'indignes dirigents polítics que utilitzen la política més des de la vesant del poder que des de la de servei públic.

Salut Joan.