divendres, 4 d’abril del 2014

ELS SOCIALISTES NO SABEN GOVERNAR (Segona part)

Però quan governen els socialistes tenen un handicap important. Desgraciadament, el món econòmic està controlat per la gran banca i la resta de les multinacionals. Aquests són els que marquen les línies a seguir i pobre d’aquell que no balla al so de la música que toquen. És molt difícil fer polítiques econòmiques pròpies, ja que això, amb tota seguretat, aïllaria el país que ho portés a terme.
Conceptes com globalització, mercats, crisi són invents dels qui controlen l’economia mundial. Però quina seria l’alternativa? Nacionalitzar o renacionalitzar aquelles empreses de sectors clau. Quan l’any 82 Felipe González va guanyar les eleccions. El sector econòmic espanyol temia que es nacionalitzes la banca i les caixes d’estalvis, sobre tot aquestes últimes perquè, de fet, ja eren públiques. Però no només no ho van fer, sinó que, poc a poc, els diferents governs van anar venent les empreses nacionals que estaven sota el paraigua de l’Institut Nacional d’Indústria (l’INI) Primer les que tenien pèrdues i més tard les que donaven suculents beneficis, con les elèctriques, les petrolieres o Telefònica.
L’any 1996, quan va guanyar el PP, es van unir tota una sèrie de factors. Principalment el desgast sofert per Felipe González. Ell mateix va reconèixer una vegada (crec que va ser quan va perdre la majoria absoluta), que havia entès l’electorat i que rectificaria. Mai ho va fer...
Bona part d’aquest desgast, sobre tot durant el darrer mandat, el va propiciar la pinça exercida entre Aznar i Anguita, uns polítics d’idees contraposades però que els unia un objectiu comú: la derrota dels socialistes. Un altre factor va ser el canvi de candidat socialista. Quan Felipe va renunciar a presentar-se un cop més, no hi havia un successor clar. El PSOE va decidir fer unes primàries per escollir entre Borrell i Almunia. Va guanyar Borrell, però algú es va encarregar de treure un afer fosc de quan ell havia estat Ministre d’Economia i Hisenda, un cas que afectava a diversos inspectors d’hisenda de Barcelona. Va ser el final de Borrell.
Tampoc Zapatero ho va saber fer millor. Després de guanyar les eleccions de 2004 de carambola, va tenir un primer mandat força plàcid on hi va haver un gran impuls en els drets socials (llei de la dependència, matrimonis gais, etc.), però la ciris (que segons ell no existia) se’l va acabar emportant per davant. Zapatero, que va acabar per avançar les eleccions mig any, hauria que haver marxat uns mesos abans. Quan Europa i les autoritats monetàries li van demanar que apliqués les primeres mesures econòmiques (retardar l’edat de jubilació, apujar els tipus de l’IVA i de l’IRPF, abaixar el sou dels treballadors públics, etc.), Zapatero s’hauria d’haver negat i. Automàticament, dissoldre les càmeres i convocar eleccions.
Segurament també hauria guanyat el PP, però al menys no sé li estaria tirant per cara a Rubalcaba (i per extensió als socialistes) algunes de les coses que van haver de fer. Ara, després del desgast evident del PP, possiblement el PSOE tindria una valoració molt més alta a les enquestes i les possibilitats de retornar al poder no serien una utopia.
I ja, per acabar, només remarcar una cosa que sempre dic: els electorats d’esquerres sempre passen factura als governs que s’aparten de la línia que hauria de tenir el partit. En canvi, la dreta, fins i tot quan hi ha flagrants casos de corrupció, és més reticent a canviar el sentit del vot o, simplement, abstenir-se per a castigar-los.