diumenge, 18 de desembre del 2016

CIUTADANS DE SEGONA

Quan estàvem mirant pisos, la meva dona que és ampostina de naixement, me va dir que l’havíem de comprar de l’avinguda de la Ràpita cap amunt. I així ho vàrem fer...
Al principi quan me preguntaven on vivíem sempre dia: a Liang Shang Po (també conegut per la Frontera Blava (*)), ja que a partir d’allí s’entrava a la part més nova d’Amposta, per allí on estava creixent la nostra ciutat els darrers temps.
Sempre he pensat que vivim a un bona zona, amb carrers amples, espais oberts i edificis no massa alts, però sobre tot perquè hi ha comerços d’aquells productes que es consideren més bàsics: fleques, carnisseries... La zona de supermercats de la plaça de la Castellania no està massa lluny i dintre de poc s’obrirà una peixateria. A l’Hospital Comarcal s’hi pot anar a peu (sempre que no tinguis problemes de mobilitat) i fins i tot tenim al costat un centre mèdic.  
També és una zona on es pot trobar aparcament amb relativa facilitat, tot i que de vegades no ho sembli, ja que hi ha qui aparca com li dóna la gana...
Però no tot són flors i violes, ja que viure allunyat del centre també té alguns inconvenients...
L’altre dia la propietària d’un establiment comercial me va preguntar:

-Com és que per aquí no ens posen llums de Nadal?

-Ni ara ni mai –li vaig respondre-.

L’avinguda de Catalunya, una part de la qual podríem considerar-la com el Liang Shang Po del que us parlava al començament, és una de les principals vies de la nostra ciutat, juntament amb les avingudes de la Ràpita i Santa Bàrbara i més recentment el carrer Josep Tarradellas. En canvi, quan arriba Nadal té un tractament inferior, ja que només s’ il·lumina la rotonda on conflueixen l’avinguda de Catalunya i el carrer Tarradellas. A la resta, res de res...
És què les avingudes de la Ràpita i Santa Bàrbara són més comercials... I els carrers del Grau i Corsini (Carasol) què també s’il·luminen per Nadal? Ah! Què pel carrer Corsini pugen els Reis (normalment)? No si a l’hora de buscar excuses ja en trobareu, ja... Me recordeu a un antic govern de CiU que quan li demanàvem de recuperar el berenar del bou ens ho negaven donant-nos un bon grapat de motius...
Tot i això, què hi hagi il·luminació nadalenca o no, no me trau el son. El que realment me preocupa es veure que passen les setmanes (i possiblement mesos) i les agranadores no apareixen pel barri.
Sé suposa que si passessin de tant en tant, després de fer-ho es notaria, ja que, ni que fora per uns pocs dies, els carrers s’haurien de veure molt més nets. Però si aquesta evidència us sembla feble, uns en donaré una que és molt més evident: tinc controlades unes quantes deixalles (un tros de tub groc i una vella funda de mòbil) i us ben asseguro que durant setmanes no s’han mogut del mateix rogle... Ni plovent ni fent vent... Allí s’estan.
En canvi a d’altres llocs d’Amposta l’agranadora passat dia sí, dia també, com per exemple a la zona centre. Ara surto d’Amposta pel camí de les Tosses, però abans sortia per la Carrova i, forçosament havia de passar per l’avinguda de la Ràpita i el carrer Sant Josep. Cada dia abans de les 8 del matí, allí estava l’agranadora... Sovint dificultant la circulació amb la gràcia que això té fa quan vas a treballar... Lo què no recordo és haver vist asfaltar aquella zona, perquè trobo que de tan passar les graneres deu d’afectar el ferm... O no és així?
Acabaré amb una altra pregunta: És que els ciutadans que no vivim al centre d’Amposta paguem menys impostos? Jo crec que ens mereixem el mateix tracte (llums de Nadal a banda...)