dimecres, 28 de desembre del 2016

LA PROPIETAT PARTICULAR DEL CARRER

Un vehicle accidentat aparcat al carrer en sentit contrari de la circulació m’ha inspirat el comentari d’avui.
No és el primer cop que al carrer veig vehicles abandonats (de fet a molt poca distància d’aquest n’hi ha un que porta allí diversos mesos), però me sobta que alguns d’aquests vehicles els hagin allí els tallers de la vora.
L’actual impost municipal sobre la circulació dels vehicles es va dir en un primer moment impost d’aparcament. Son molts els cotxes que dormen al carrer, majoritàriament quan no es disposa d’un magatzem o d’una plaça de pàrquing on deixar-los. Però els cotxes no estan sols. Els hi fan companyia altre tipus de vehicles com ara furgonetes industrials, camions  i fins i tot autocaravanes. Recordo que fa uns anys pels voltants de l’avinguda de Catalunya i el carrer Velázquez d’Amposta hi havia tota una flota de vehicles de lloguer. També (tot i que cada vegada amb menys freqüència) s’hi podien veure exposats vehicles de segona ma que estaven a la venda. Entenc que quan algú és propietari d’un negoci on els vehicles siguin, d’alguna manera, imprescindibles, haurien de tenir forçosament, un lloc apropiat per a deixar-los i no convertir el carrer en una propietat particular amb el beneplàcit d’aquells als que tot els hi sembla bé mentre no els afecti directament la situació. Sembla que hi ha gent que es creu que el carrer sigui de la seva propietat particular ignorant que l’únic que va ser propietari del carrer va ser Manuel Fraga quan era Ministre de l’Interior.
Desconec el que diu al respecte l’ordenança municipal que regula l’ocupació de la via pública d’Amposta i, per tant, no sé si contempla tots els casos que he exposat anteriorment (i algun més com ara les terrasses dels bars) Però és evident que els hauria de contemplar tots i el que encara és més important, fer-la complir i sancionar els infractors.

Molts dels que parlava abans (aquells que tot ho troben bé...), quan deixen el cotxe sobre la vorera u ocupant un pas de vianants, s’excusen de que per aquella zona no hi ha aparcament. ¿Quans aparcaments sé podrien guanyar si sé retiressin tots els vehicles abandonats, aquells que haurien de tenir obligatòriament un lloc on deixar-se, les terrasses dels bars quan s’està fora de temporada, etc.? Segur que no sé solucionaria el problema, però al menys, se’n guanyarien unes quantes per aquells que tenim cura per aparcar el millor possible.
Sense abandonar el carrer, a la pàgina de Facebook de l’Ajuntament d’Amposta, s’anunciava l’altre dia que l’equip de govern s’està plantejant seriosament posar càmeres per a controlar l’incivisme que hi ha cada dia a la majoria d’illes de contenidors de brossa del nostre poble. Evidentment seria una mesura dissuasòria, però tot i que no sóc cap expert en el tema, tinc seriosos dubtes que la mesura en qüestió es pugui portar a terme.
L’enregistrament d’imatges al carrer està regulada per llei i requereix de la corresponent autorització per part de l’òrgan competent. A part, crec que només s’autoritza en zones conflictives on hi poden haver actes delictius com ara robatoris, venda de droga, etc, però en cap cas l’incivisme d’aquells que deixen brossa fora dels contenidors entraria en el mateix apartat. Això sense entrar a valorar el cost total de la inversió...
A veure si serà pitjor el remei que la malaltia.