dimarts, 20 de desembre del 2016

Morta a cop de cisterna de vàter

FERRAN MONEGAL 


 En la primera temporada de Merlí (TV-3), al Santi (Pep Jové), professor de Llengua Castellana, el maten els guionistes d'un atac de cor. Ara, en el capítol final de la segona temporada, a la Coralina (Pepa López), professora d'Història d'Espanya, la liquiden a cop de cisterna del vàter. ¡Homeee! Sembla que TV-3 ha decidit començar la desconnexió amb Espanya per la via més tremenda.
A casa som devots d'aquesta sèrie, però aquest final que li han preparat a la Coralinaha sigut atroç. És veritat que era una professora complicada. Amb tocs de mesquinesa molt evidents. La notable actriu Pepa López l'ha interpretat magníficament. Però morir-se al vàter, a més de cafre, és molt mediocre. En aquest últim capítol, el Merlí ha parlat als alumnes del pensador Severí Boeci. ¡Ah! Va ser màrtir a més de filòsof. Henri Valois, el gran historiador del període ostrogot, explica a les seves cròniques Anonymus Valesianus, que a la presó de Ticino «el van torturar amb una corda ajustada al voltant del cap fins que li van saltar els globus dels ulls». N'haurien d'haver pres nota els guionistes de la mort de Boeci. La mort per tortura és gloriosa. Et poden fer sant en qualsevol moment. La mort amb cisterna de vàter és grollera i tosca. No hi ha grandesa. Per a la tercera temporada de Merlí -que espero que n'hi hagi- aconsello que, quan matin, posem per cas, el professor de gimnàstica espanyola, li procurin almenys una mort honrosa.
«ELS REFERÈNDUMS ELS CARREGA EL DIABLE». - Així van començar el Des-Informe semanal (TVE-1). Van extractar amb pinces aquesta frase de José Pedro Pérez Llorca, l'exministre deSuárez. Un detall dirigit a Catalunya, segurament. En realitat, el primer tema d'aquest Des-Informe havia de ser sobre els 38 anys de la Constitució espanyola. Però el presentador Jenaro Castro va advertir: «¡Abans farem una ullada a la fracassada reforma a Itàlia!». Naturalment, Jenaro, faltaria més, primer Itàlia que us ve molt bé. I ens van posar de seguida una professora romana que va assegurar: «Convocar un referèndum és un símptoma de debilitat, de fugida de la responsabilitat, d'impotència». ¡Ahhh! O sigui, que això d'Itàlia els ha servit, ho han usat, per criminalitzar els referèndums. I per inculcar a l'audiència que els que el volem som uns irresponsables impotents. Un altre gran treball delDes-Informe, indiscutiblement.