dijous, 23 de febrer del 2017

La investigació dels suborns de l'AVE aporta proves al 'cas 3%'

REDACCIÓ EL PERIÓDICO 

Un empleat de Corsán va entregar a la seu de CDC documents sobre licitacions el març del 2014

La magistrada del 'cas Adif' remet part de la causa al jutjat que indaga el finançament del partit


11 de març del 2014. 18.07 hores. Marino V. J., un directiu de la constructora Isolux-Corsán entrega un sobre a la seu de l'extinta CDC (ara PDECat) al carrer de Còrsega de Barcelona. Dues càmeres de seguretat recullen la imatge. La Guàrdia Civil el vigilava pelpresumpte frau en les obres de l'AVE a l'estació de la Sagrera i el suposat suborn a aleshores alts càrrecs de l'ens públic Adif (Administrador d'Infraestructures Ferroviàries).
La jutge de Barcelona, Silvia López Mejías, que investiga aquesta presumpta malversació de fons públics i suborn, ha remès ara al seu homòleg del Vendrell que instrueix el 'cas 3'de suposat pagament de comissions a CDC part de dos informes de la Guàrdia Civil on es recull l'entrega del misteriós sobre a la seu del partit. Els agents que vigilaven Marino V. es van posar molt nerviosos aquell dia. No sabien si intervenir o no. Al final, no ho van fer per prudència, ja que es desconeixia què hi havia al sobre. No obstant, van seguir recollint dades i van recopilar imatges de càmeres de seguretat de la zona. Les sospites es van disparar quan van escoltar les converses de l'empleat de Corsán investigat, que tenia intervingut el telèfon.

EL NEXE DE BIMSA

A mitjans del febrer passat, el fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled, que s'encarrega dels dos casos oberts a Barcelona sobre lespresumptes irregularitats en la construcció de la línia de l'AVE al seu pas per Barcelona, va sol·licitar a la jutge que porta la causa referida a l'estació de la Sagrera que traslladés part de dos informes de la Guàrdia Civil del març del 2014 al jutjat del Vendrell. La magistrada López Mejías ha acceptat la sol·licitud i ha enviat la documentació.
La petició del fiscal detalla que les converses i el contingut del seguiment a Marino V. podria ser d'“interès” per a la causa del 3%, en especial perquè els fets es refereixen a les activitats de l'empresa municipal Barcelona d'Infraestructures Municipals (BIMSA), la seu de la qual va ser escorcollada el 2 de febrer passat,en la per ara última fase de l'operació del cas del 3%.
El seu responsable en l'època de CiU era l'extinent d'alcalde d'Habitat Urbà Antoni Vives, que va ser detingut i després posat en llibertat. Els investigadors sospiten que moltes d'aquestes possibles comissions es camuflaven a través de donacions a fundacions vinculades a CDC, com la CatDem o Fòrum Barcelona. BIMSA va ser creada per l'Ajuntament de Barcelona el 2004 per gestionar les obres de l'AVE a la ciutat.

"QUE NO HI POSI RES"

El 10 de març del 2014, un dia abans de l'entrega del sobre a la seu de CDC, Marino V. dona instruccions a Inma, una empleada de Corsán, perquè faci unes modificacions en un document relacionat ambBimsa. Són les 10.54 hores. “No hi ha d'aparèixer cap referència nostra (…). Fas una fotocòpia (…) Llavors ho fiques en un sobre on no posi res… i s'entregui on… bé, ja saps on, ¿oi?”, li diu Marino V.
Marino V. actua per indicacions d'un directiu de l'empresa, Ramon A., que el 2013 va ser imputat en el 'cas Bárcenas' de presumpte finançament del PP. Minuts després, la crida una altra vegada i precisa que ha d'afegir “unes notes” en què digui: 'T'adjunto licitacions de Bimsa corresponents a l'any 2013 i 2014. Adjudicades i pendents d'adjudicar”. I hi incideix: “Posa una abraçada i ja està, sense posar-hi res més (…) i sense firmar”. En altres converses intervingudes, Marino pregunta si Ramon A. ha parlat amb el “susdit”, en referència, suposadament, a algú de CDC, a qui no esmenta.
L'endemà, 11 de març, minuts abans de les 13.00 hores, Marino V. torna a parlar amb la mateixa empleada i li comenta que ell passarà per la seu de la constructora: “Em baixeu el sobre”. I així ho fa una “dona rossa”, segons la Guàrdia Civil. Eren les 17.45 hores. A les 18.00, Marino aparca el seu vehicle al passeig de Gràcia i es dirigeix a la seu de CDC. Accedeix a l'interior a les 18.07 i dos minuts després surt de l'edifici. Els mesos anteriors a l'entrega del sobre, Corsán havia aconseguit contractes milionaris tant de la Generalitat, presidida per Artur Mas, com de l'Ajuntament de Barcelona, quan governava Xavier Trias.