dimecres, 3 d’agost del 2011

AVUI, 3 D’AGOST


Per fi he pogut aparcar a l’ombra.  No és que hi haguessin massa aparcaments, però sembla que l’èxode de Tortosa per les vacances ha començat. Que els seves festes patronals siguin el mes de setembre fa que tinguin tot el mes per a marxar al Port o a l’Ampolla, les dues destinacions més habituals per als de la capital del Baix Ebre.
Abans, quan arribava a la rotonda “dels nusos” he vist tres cotxes parats al voral, prop del vial que va a la raval de Cristo i un home (suposat conductor) parlant pel mòbil (el ‘cel·lular’ que diuen els sud-americans) Mentre feia la rotonda i mirant tot allò que es pot mirar (que evidentment no és molt), no m’ha paregut veure cap desperfecte a cap dels cotxes, per la qual cosa he pensat que estaven allí parats per algun altre motiu, cosa que no es pot fer...
Informativament parlant, avui és un dia de notícies força importants. No només a Tortosa hi ha gent que no va vacances, També a Madrid i Barcelona. Ahir a Madrid, la policia va retirar un punt d’informació que tenia el col·lectiu 15-M o “indignats” o “Democràcia Real, ja!” a “Sol”. Això va provocar la concentració de diversos centenars de membres del col·lectiu que es van enfrontar amb la policia que va fer algun detingut. Finalment, es van tallar tots els accessos a “Sol” (fins i tot per als veïns) i també es va tancar temporalment l’estació de metro. Alguns es van traslladar a la plaça Major amb la intenció de quedar-se tota la nit.
Un tema important que s’ha tornat a posar sobre la taula, tan a Madrid com a Barcelona, torna a ser la pujada d’impostos. Ahir deia el candidat socialista a la presidència del govern Javier Pérez Rubalcaba que s’hauria de tornar-se a instaurar l’impost sobre el Patrimoni. I per què el van suprimir fa només 2 anys?
Al Parlament de Catalunya els hi recordaven ahir al govern que no només s’han de reduir despeses, sinó també incrementar ingressos i d’això el govern de CiU pareix que no vulgui sentir-ne a parlar. Pareix normal que en època de vaques flaques, els que més tenen, haurien de fer un esforç extra per ajudar una mica a la depauperada economia del país. Però amb això no n’hi hauria prou. També s’hauria de pujar l’impost sobre la Renda. Actualment el tipus màxim de l’IRPF es situa en un 43 % (21,5 estatal i 21,5 autonòmic) quan als anys 80, en l’època que vaig entrar a treballar a Hisenda, va arribar a ser d’un 54 %.  Certament, quan les coses van bé i es tenen d’altres vies per recaptar impostos, pot fer-se una política per abaixar-los, encara que, des del meu punt de vista, no és aconsellable, ja que sempre és bo poder disposar d’un cert “coixí”.
Una de les “millors” notícies econòmiques és la baixa de l’atur. He posar la paraula “millor” entre cometes, però tampoc no és que sigui òptima. Centrant-nos en la nostra demarcació (província administrativa), l’atur ha baixat ens uns 1.000 treballadors, sobre tot gràcies al sector serveis (tal i com és previsible a l’estiu), però també a la construcció i la indústria. A la mateixa informació s’ha dit que l’any passat, a pesar de tot, es van perdre més de 6.000 llocs de treball.
Els sindicats ja avisen que a partir del mes de setembre, les llistes de l’atur, tornaran a incrementar-se perquè 9 de cada 10 llocs de treball creats a l’estiu són temporals. De totes formes, aquest increment quedarà reduït per aquells treballadors, sobre tot de la construcció que tornaran a incorporar-se, després de que l’empresari els donés de baixa a finals de juliol per estalviar-se pagar-los les vacances.