dilluns, 18 d’agost del 2008

EL PERIÓDICO ENS PROMOCIONA

Tampoc és per llençar les campanes al vol! Però sempre és més que menys... Dintre del suplement “Estiu”, divendres 15, tot coincidint amb el dia de la festa gran d’Amposta, van fer el primer lliurament, el núm. 1 del que es suposa vol ser un recorregut per les comarques de Catalunya i altres de parla catalana, com veurem més tard. L’apartat es diu “L’escapada en cotxe” i el dedica a la comarca del Montsià amb el títol de “Tres paisatges diferents en una sola comarca”. Il•lustra l’escrit (que no explica gaires detalls) un petit mapa de la zona i la Casa de Fusta, dintre del Parc Natural del Delta de l’Ebre. També hi ha alguns telèfons i pàgines web d’interès.
Dissabte 16 ens fan el següent lliurament. Aquest cop de la comarca del Baix Ebre i amb el títol de Tortosa, la cinquena capital catalana. El format és el mateix i a la fotografia surt la façana fluvial de l’Ebre, amb la vista de la part superior de la catedral.
Ahir diumenge, ens regalen la ruta número 3 i aquest cop ens suggereixen visitar la comarca del Matarranya: Una comarca terolesa de parla catalana. La foto és de l’escalinata que porta a la basílica de Santa Maria de Vall-de-roures.
Finalment, avui, ens porten a la comarca de la Terra Alta: Del plaer del vi, al record de la guerra. Il•lustra l’article el celler de César Martinell de Gandesa, una de les meravelles de Catalunya segons la votació popular que va promoure l’associació Capital de la Cultura Catalana.
Sense cap mena de dubte, aquest darrer títol és el que més m’ha agradat. És, per a mi, el que millor defineix una comarca. El primer que dediquen al Montsià, també és prou il•lustratiu, però el mateix podria haver-se emprat quan parla del Baix Ebre. Quantes vegades hem comentat nosaltres sobre la diversitat del nostre paisatge: “De la mar a la muntanya en poc més d’una hora”. I a més el riu, les planes, etc.
Cal esperar que demà sortirà la Ribera d’Ebre i, tot seguit, el Priorat.
Al meu altre blog: El Tossal dels Tres Reis, també hi surten rutes de les nostres comarques (inclosa la del Matarranya i també del Maestrat valencià), amb més fotografies i molts més detalls que no ho fa el Periódico.
També cal recordar, encara que ningú m’ho hagi reconegut (i mentre d’altres es penjaven les medalles), que vaig ser jo qui va denunciar el lamentable estat dels cellers de Gandesa i el Pinell de Brai (el Periódico em va publicar una foto denúncia del de la capital de la Terra Alta)