diumenge, 10 d’agost del 2008

EL PREGONER DE LES FESTES D'AMPOSTA

Un dels actes més solemnes de les festes majors és el pregó i la proclamació de les pubilles. Ahir, a Amposta, el pregó va estar a càrrec de Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, com ja ús ho havia anunciat.
El pregó pot qualificar-se de “políticament correcte”. Va fer una repassada per la història d’Amposta, des de els temps passats (ilercavons i romans) detenint-se uns instants als principis del segle passat (quan comença la transformació d’Amposta amb l’atorgament del títol de ciutat pel rei Alfons XIII), fins als nostres dies, remarcant l’empenta de la ciutat (una cosa que jo he sentit molts de cops en boca d’un conegut política ampostí) També va ser una lloança al treball i al esperit de sacrifici de les dones i homes d’Amposta. Si tenim en compte que el pregoner és llicenciat en geografia i història, ens adonarem que no li calia gaire temps per a confeccionar un pregó com el que va fer ahir per la tarda des de la tribuna de l’ajuntament.
Resumint és podria qualificar d’un “pregó correcte, amb paraules que sonaven bé, però vuit de continguts”.
Però a tot això cal afegir-li una ficada de pota important, molt important. Va fer un repàs als noms d’aquelles persones que han escrit la història d’Amposta i, també de les que a estant escrivint amb les seves novel•les, narracions, poesia, etc. I de sobte va “fer ampostins” a coneguts escriptors ebrencs que res tenen que veure amb la capital del Montsià: Emili Rosales, Xavier Gracia i Albert Roig. En va anomenar unes quantes, això si, com Sebastià Juan Arbó, que encara que fos rapitenc de naixement, la seva infantesa la va viure a Amposta on treballava la família, Rafel Haro, un poeta dels nostres temps o el escriptor i director de teatre Josep Ferré, més conegut com "Pep Soquet". Però se’n va oblidar d’altres que, com Arbó, tampoc va néixer a Amposta (crec que era gallec de naixement), però que la pràctica totalitat de la seva obra va ser escrita residint a la nostra ciutat i, malauradament, traspassat aquest any: Alfonso Barado.
Després d’aquests errors i omissions, un pensa si el pregoner no hauria pogut “cedir” els seu pregó a algú d’Amposta per a “corregir” aquestes errades. Segur que hauria estat una mica millor del que va estar.
Nota: Suspès, un quatre.