dissabte, 17 de gener del 2009

AJUTS PER A RESTAURAR EL LLEGAT DE CÉSAR MARTINELL





Ahir, diversos mitjans de comunicació es feien ressò dels ajuts que la Generalitat destinarà als cellers cooperatius obra de César Martinell, entre ells els de Pinell de Brai, Gandesa, Falset-Marsà i Cornudella del Montsant (fotos 1, 2, 3 i 4, respectivament)
Aquest ajuts ja van ser anunciats ara fa un any (precisament el 18 de gener de l’any passat en parlava en aquest mateix blog) I els seus orígens van ser la visita institucional que va fer el President Montilla a la capital de la Terra Alta el mes de juliol de 2007.
En les meves sortides pel nostre territori, vaig recalar a la Terra Alta el juny de 2006, en voltes de Sant Joan i vaig poder veure el lamentable estat en que es trobaven algunes d’aquestes instal•lacions, una d’elles, el Celler Cooperatiu de Gandesa declarat la 5a meravella de Catalunya per l’Associació Capital de la Cultura Catalana. D'aquelles sortides per Ulldecona (el Montsià), Pinell de Brai i Gandesa (la Terra Alta), Falset i Cornudella del Montsant (el Priorat), en va sortir un treball (o ruta) que es troba penjada a l'altre blog: El Tossal dels Tres Reis.
Dies després, la meva carta denúncia sortia a algunes de les principals publicacions diàries, com ara el Periódico de Catalunya o el Punt.
Així que no puc estar més d’acord amb que s’ajudi a restaurar un patrimoni cultural i a la vegada històric de les nostres comarques.
Però el que no sé, és si aquests ajuts també arribaran a Ulldecona on es troba un altre celler de César Martinell, provablement, el més degradat de tots. No està en ús des de fa dècades i crec que s’utilitza com a magatzem. Es troba al costat de la via del tren, a l’entrar al poble direcció cap al Sud.

SABÍEU QUÈ César Martinell era l’arquitecte del Departament d’Agricultura en el temps de la Mancomunitat de Catalunya i per això hi ha tants cellers que són obra d’aquest arquitecte?
Què a Ulldecona, a més del celler cooperatiu, a la plaça de l’Església hi ha una casa anomenada “de la Feligresa” que també és obra de Martinell?